Министър-председателят в оставка Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел участваха заедно в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Събитието се състоя на Терминал 2 на летище София.

Присъединяването на страната ни към Шенген бе отбелязано със символично отваряне на границата. В церемонията участваха и министрите в оставка на вътрешните работи Калин Стоянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, както и изпълнителният директор на Летище София Хесус Кабайеро.

"Шенген е голяма победа за България. Нямаше да се случи без общите усилия на министрите в правителството", каза премиерът в оставка Николай Денков пред журналисти. Има ключови министри, но не искам да отделям никого, защото екипната работа е много важна, добави той. Денков посочи, че парламентът също е имал много важна роля.

Търси се подходящ политически момент, може би след изборите в Австрия или за Европейски парламент, когато да бъде взето решение, отговори Денков на въпрос кога ще отпаднат проверките и по сухопътните граници.

Снимка: БТА

От своя страна вицепремиерът в оставка Мария Габриел коментира, че Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него. 

България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници, добави Габриел.

Снимка: БТА

Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство, коментира вицепремиерът.

България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни, каза още Габриел.

Снимка: БТА

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е страхотно постижение и ще донесе много ползи. Това посочи Хесус Кабайеро, директор на оператора на Летище София"СОФ Кънект".

По думите му днес още една преграда пада и това е исторически ден за България.

Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха денонощно, за да бъде подготвена трансформацията на летището, каза Кабайеро.

Снимка: БТА