Великобритания и Холандия са първите държави, които ще гласуват на европейските избори. Вотът ще се проведе утре, а на този фон, в навечерието на ключовите евроизбори, високите етажи на холандската политика бяха разтърсени. Министърът на правосъдието Марк Харберс подаде оставка заради обвинения, че умишлено е укривал престъпления, извършени от кандидати за убежище.

Министерската оставка идва след доклад за бежанците, предизвикал остри критики. Става дума за статистика за престъпления, извършени от кандидати за убежище в Холандия. Нарушения като кражби са подробно описани, но тежки престъпления като убийства и сексуални нападения, попадат в категорията "други", предаде БНТ.

Така представеният доклад предизвика много въпроси и директно обвинение към правосъдния министър Марк Харберс, че умишлено е омаловажил тежките престъпления. Пред парламента той заяви, че това е неволна грешка, но и че поема цялата отговорност.

"Тази ситуация разклати доверието на парламента към мен. Предвид сериозността на проблема, реших да подам оставка. Благодаря ви", каза Марк Харберс.

Оставката дойде на фона на криза в управлението на дясно-центристкия премиер Марк Рюте, който губи позиции за сметка на евроскептичните и антиимигрантски партии в Холандия. Рюте изрази съжаление за това, че правителството се разделя с кадър като Харберс, но подчерта, че уважава решението му.