Новото дясно обединение между ДСБ, "Да, България" и "Зелените" - "Демократична България", излезе с остра позиция срещу посещението на съпредседателя на "Обединени патриоти" Волен Сидеров в Крим и призова ГЕРБ да "осъди сурово" поведението на коалиционния си партньор.

Преди дни председателят на "Атака", който твърди, че Крим не е анексиран, се срещна с лидера на Република Крим и заяви:

"Нашето присъствие в управлението на България дава резултат, тъй като съвсем наскоро премиерът взе решение да не се експулсират руски дипломати след случая "Скрипал". Ако беше друга коалиция може би отношенията с Русия щяха да бъдат други.

"Демократична България" протестира остро срещу мълчанието на премиера Борисов, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на председателя на парламентарната група на ПП ГЕРБ във връзка със скандалното посещение в Крим на Волен Сидеров и други депутати от "Атака", между които заместник-председателя на парламента Явор Нотев. Припомняме, че става дума за украинска територия, окупирана от Русия и анексирана от нея. Анексията не е призната от ООН и е обект на санкции от страна на Европейския съюз и всички наши съюзници в НАТО. Настояваме Борисов и ГЕРБ да осъдят сурово поведението на Сидеров и компания като грубо нарушение на международното право и на политиката на Европейския съюз и НАТО към анексията на Крим", се казва в изявлението на десните по повод визитата на Сидеров.

"Демократична България" смята намеренията на президента Радев да посети Русия за нецелесъобразни, особено след скандалното поведение на руския патриарх неотдавна у нас и в условията на продължаваща хибридна война на режима на Путин както срещу България, така и срещу много от нашите партньори в ЕС и НАТО. След снишаването на Борисов по повод случая "Скрипал", България окончателно ще затвърди незавидния си образ на "троянски кон" на путинския режим в Свободния свят и ще увреди националните интереси на Родината ни", заявиха още от новата политическа формация по повод заявеното от държавния глава посещение в Москва в края на месец май.