Той си поставя за цел да поеме властта и да смени сегашното управление, заявиха учредителите.

В декларацията, която трите партии подписаха, се казва, че ще са "опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество".

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов заяви:

"Днес е един добър ден за българската демокрация! За нас е важно да съберем подкрепата на демократично мислещите хора, които искат да запазят евроатлантическия избор на България, да предотвратят изваждането на България от ЕС и НАТО след ерата "Борисов". Кой днес ни управлява – днес във властта са заедно т.нар. патриоти заедно с политическия им антипод ДПС, партията на етническите турци. Борисов ги събра заедно. През 1989 г. бях на 30 години, а тези, които бяха в ДС на моите години, сега са в най-силните си позиции".

Той призна, че като грешка факта, че на последните парламентарни избори десните партии се явиха поотделно.

"Разочаровахме нашите избиратели, но важното е, че сега сме заедно", изрази обаче Атанасов оптимизъм.

Лидерът на "Да, България“ Христо Иванов пък допълни:

"Това обединение е насочено преди всичко към парламентарните избори и към тяхното предизвикване, защото това е инструментът за предизвикване на промените, които ние си поставяме за цел, но разбира се, ние ще се явим заедно и на европейски, и на местни избори".

Експертен екип на "Демократична България" ще предлага управленски алтернативи в различни сфери.

В него са бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, ексдепутатите Мартин Димитров и Петър Славов, дипломатът Стефан Тафров, бившият военен министър Велизар Шаламанов, икономистът Георги Ганев, преподавателят в СУ Александър Кьосев, шампионката по тенис Мануела Малеева и други известни личности.

АНКЕТА: Ще обедини ли "Демократична България" десните избиратели? >>

В новия сайт на формацията можете да видите всички нейните лица.