ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на коалицията с Обединените патриоти върху националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в коментар на критиките на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към предложения от президента вариант на позиция на КСНС.

Цветанов набеди Румен Радев, че по време на вчерашното заседание на КСНС е предложил становище, несъвместимо с членството ни в ЕС и НАТО. Президентът отрече, като настоя Цветанов да се образова по-добре, защото "по-трудно осмисля това, което чете".

Карадайъ обаче наблегна на "една по-важна тема за коментар - а именно изявленията на председателя на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров от вчера в Крим".

От ГЕРБ твърдят, че са евроатлантици, а за коалиционен партньор имат явни евроскептици, коментира председателят на ДПС. Той допълни, че от първия ден на правителството предупреждават, че това управление е вредно за страната и за ориентацията на страната.

Ситуацията в глобален и регионален план е динамична, тревожна, опасна, можем да кажем и рискова, каза още Мустафа Карадайъ.