Като маневра за оцеляване и задържане на властта - така от политическото обединение "Демократична България" коментираха вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов, в което той предложи изготвянето на нов основен закон.

Свикване на Велико народно събрание не е необходимо, а предложенията могат да бъдат осъществени и със законодателни промени, каза съпредседателят на ДБ и председател на ДСБ ген. Атанас Атанасов, цитиран от БНР.

"Този ход, който предприе Борисов, е най-силното доказателство за неговата зависимост от това задкулисие, което се доминира от ДПС. Последните 24 часа единствено мълчи ДПС, защото идеята е тяхна. И Борисов на практика е говорител на това задкулисие, което управлява", коментира Атанасов.

ДПС засега не коментира предложенията на Бойко Борисов. Но от пресцентъра на Движението пуснаха вчера във Фейсбук речта на Ахмед Доган от 19 декември 2019 г. по случай настъпването на новата 2020 г. В нея почетният председател на ДПС говори за "рестарт на демократичния модел, който е нежният, но неизбежен изход от ситуацията".

Най-добрият изход за България в настоящата политическа криза е незабавната оставка на правителството и предсрочни избори, каза на свой ред другият съпредседател на ДБ и председател на партия "Да, България" Христо Иванов.

Той припомни, че протестът иска оставка и отговорност от главния прокурор, а по думите му в предложените от премиера промени няма никакви гаранции, че мандатът на обвинител номер 1 ще бъде прекратен.

"Едното нещо, за което няма нищо съществено е статутът на главния прокурор. Цинична измама, особено по отношение на младите хора, в които иначе Борисов се кле вчера, четейки текст, написан от друг. Искаме избори!", категоричен бе Иванов.

По-рано днес пред bTV Христо Иванов каза във връзка с предложенията на премиера Борисов, че "с тази реч той (Борисов) не прави рестарт, а участва в сценарий за циментиране на статуквото". "Прилага същия ченгеджийски номер, който беше приложен на българската демокрация 1990 г.". Иванов смята, че една от целите е сблъсък между Обединените патриоти и ДПС и абсолютна подмяна на дневния ред.

"Вместо промяна, Борисов предлага подмяна. Точно по същия начин, по който това се случи 1990 г. Той в момента предаде младите хора", отбеляза Иванов.