Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев допусна, че Живко Коцев е бил накаран да оттегли оставката си като главен секретар и да се върне в МВР. Той препоръча на тази тема да бъде питан премиерът в оставка Николай Денков.

"Защото те са го накарали", каза Делян Добрев в ефира на БНР.

"Не мога да разбера защо защитават така яростно шефката на Агенция "Митници", за която съдът прецени, че има достатъчно доказателства да остане, поне на този етап, в затвора. Те стоят твърдо зад нея, както и зад въпросния главен секретар, който е сниман със скъпи часовници и по бански заедно с контрабандистите, защото ги е страх, че те ще започнат да сочат нагоре", коментира депутатът задържането на Петя Банкова.

"Ще започнат да казват, че висшето управление на държавата - в лицето на финансовия министър, може би и на премиера, са имали съпричастност към това, което се е случило. В медиите излезе информация, че са хванати хиляди мастърбоксове с цигари. Локации, които са пращани с есемеси между контрабандистите и цялата тази групичка, която е участвала. Единственото обяснение е, че те имат съпричастност и затова сега ги защитават", допусна Добрев.

Депутатът коментира още по повод заключенията откъм ПП-ДБ, че ГЕРБ и ДПС са коалиция. От ПП-ДБ твърдят още, че партията на Бойко Борисов прави това, което казва Делян Пеевски.

Добрев напомни, че съвсем доскоро са били партньори и трите формации ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, и са управлявали като мнозинство заедно 9 месеца. 

"ГЕРБ има точно толкова общо с Пеевски, колкото и ПП в последната една година", каза Добрев.

"Всичко, което се е случвало между ГЕРБ и ДПС, е било с участието на "Промяната". Аз съм бил свидетел на задушевни срещи на Денков и цялата "Промяна" с Пеевски", добави той. "Как може 9 месеца ежедневно да се виждаш с Пеевски, да си пиете кафето, да работите в перфектен синхрон, да внасяте заедно законопроектите, а сега да се опитваш да се отдалечиш, за да изкараш по-добър изборен резултат?!", изрази недоумението си той.

Той разкритикува действията на кабинета в икономическата и финансовата сфера. "Но те не се справят. По време на нито един от кабинетите на "Промяната" ние не сме получили пари от Европа. През последните три години получихме сумарна инфлация от 40%.", каза Добрев, като отбеляза, че дори не сме получили парите от втория транш по ПВУ.

"Очевидно "Промяната" са се съгласили да освободим цената на тока и хората да си купуват ток на пазарна цена. Изнасилиха НС да приеме либерализация на пазара на ток. Твърдяха, че приемем ли го веднага ще получим транша. Това беше октомври миналата година. Парите още ги няма. Причината е в нещо друго. Сега се оправдаваме с някакви закони и решения, които не били минали. Имат 60 души парламентарна група. Защо не ги предлагат?", попита той.

 

 

Делян Добрев заключи още, че комисията, която ще разследва "Турски поток", е създадена изцяло с предизборна цел.