Вчера КС се раздели по казуса с това дали Пеевски може да остане народен представител от ДПС, след като положи клетва като шеф на ДАНС. Тези, които бяха против, се оказаха малцинство и в крайна сметка искането на ГЕРБ не беше уважено.

Разделението не е нещо ненормално в съдебната практика, но в КС трябва да има хора с високи морални и професионални качестваАз също смятах, че такова ще бъде разпределението на гласовете и не се гордея с това”, заяви Ненков в сутрешния блок на bTV.

Шестима от КС прецениха, че макар да има несъвместимост между депутатския статут на Пеевски и този на шеф на ДАНС, той се е възползвал да се освободи от нея, като подаде оставка.

Другите приемаме, че Конституцията има пряко действие и не препраща към никакъв друг закон, заяви Ненков по повод това, че в мотивите си шестимата се позовават на други закони.

Смущаващо е когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и Конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите. Досега не съм се убедил, че КС действа независимо. Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС, мога само да подозирам за политически влияния”, добави Ненков.

Той подчерта, че самият не се среща с други политици, освен със сина си - депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Именно заради това той бе обвинен от самия Пеевски в конфликт на интереси. Магистратът обаче бе категоричен, че няма такова нещо и изтъкна, че председателят на съда определя докладчика по всяко дело. Самият председател - проф. Димитър Токушев, вчера гласува в полза на Пеевски.

"Имам повече от 30 г. стаж. Законът казва, че конфликт има когато от вземането на решението може да възникне облага. От решението на това дело няма да получа никаква облага, нито разчитам на повишение. Имам мандат още 5 г., след което ще се пенсионирам”, обясни Ненков.

Той заяви, че няма да влиза в личен конфликт с човек, който е страна по делото. И иронизира думите на Делян Пеевски, че не е виновен, че на 33 години е успял човек:

"Аз на 33 г. бях обикновен районен съдия. Бях щастлив с моята професия, не съм толкова успял”.

Вчера от ГЕРБ и Реформаторския блок също заявиха, че КС не е независим, а подвластен на икономически и политически интереси на БСП, ДПС и "Атака".