Местан заяви, че несъгласието с решенията на Конституционния съд (КС) и организирането на протести срещу тях са несъгласие със самата конституция, предаде БТА. По думите му Делян Пеевски е депутат и решението на КС е безспорно.

Вижте снимки от протестите

Според председателя на ДПС в позицията на Пеевски има много интересни въпроси, които представляват сериозен интерес и за журналистическо разследване.

Пеевски пита кой не му е позволил да остане шеф на ДАНС. По мнението му виновен е „здравият“ и инкриминиран съюз между контрабандата, корупцията и властта на политици, които, вместо да се борят срещу криминалните схеми в икономиката, са решили да ги подчинят на себе си и партийния си интерес. 

"Мисля, че подценявате Пеевски. Най-интересен ми се струва въпросът дали олигархията в България се е пръкнала с номинацията на Пеевски за председател на ДАНС", отбеляза Местан, цитиран от Дарик.

Попитан дали не е нагло точно Пеевски да говори за олигархия, той коментира, че има въпроси, които са значими сами по себе си и заслужават отговор, независимо кой ги поставя.

Лидерът на ДПС не даде отговор на въпроса олигарх ли е Пеевски и обясни, че е последният човек, който ще даде квалификации на някого, ако не е в състояние да посочи аргументи.

"Аз съм първият български политик, който призова всички, в това число и държавния глава, които са морални съдници на олигархията, да посочат олигарсите и да посочат поне един аргумент, който уличава уличените от тях, че са олигарси”, каза още Местан, цитиран от "Фокус".

Попитан отново кой е предложил Пеевски за председател на ДАНС, той повтори, че предложението формално е направено от премиера Пламен Орешарски, съгласувано с ръководствата на БСП и ДПС.

На въпрос защо Пеевски не е на работа днес в парламента Местан каза, че ще го попита и добави:

"Но като ме гледате, не ви приличам на фелдфебел, нали?".

Малко преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори задочно на  Пеевски, че Сергей Станишев и Лютви Местан са го оттеглили кандидатурата му като председател на ДАНС.

"Решенията на КС в една правова държава не се коментират, те се изпълняват", каза пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос.

Той отбеляза, че трима от съдиите, които са гласували този казус в посока, че Пеевски запазва статуса си, са били номинации на ГЕРБ.