В доклада на ЕК има отчетени и добри резултати.
Какви бяха стратегическите цели на страната - влизането в НАТО и ЕС, благодарение на българското общество успяхме да постигнем тези стратегически цели, отчете той, цитиран от БГНЕС.

"Но какво се случи с тази стратегическа цел, наречена ЕС? За първи път той налага този инструмент - механизма за проверка и сътрудничество, който преди това не бе прилаган към нито една страна-членка. Защо се случи това - заради усилията на тези отляво и отдясно", коментира Цветанов и недвусмислено намекна за правителствата, управлявали преди ГЕРБ.

Може би ще заблудите обществеността, че всичко, което е направено за влизане в ЕС от нас, ще бъде практика за другите страни, които се присъединяват, подчерта Цветанов.
Ако бяхте истинските политици мисля, че щяхте да получите по-добра оценка за свършена работа, категоричен бе той. За голямо ваше съжаление има отчетени и добри резултати в края на 5-годишния период, подчерта вътрешният министър. Цветанов напомни и за новия начин на оценяване на Румъния, от която България се е отдалечила.

По темата Шенген отбеляза, че европейските депутати от всички парламентарни групи подкрепиха България и Румъния за членство.
Цветанов говори и за многото посещения на границата ни от страна на европейските ни партньори, които са дали своята реалистична оценка.

140 млн. евро са отпуснати на страната ни, за да покрием високите стандарти и технически изисквания, напомни вътрешният министър и добави, че те са и усвоени по предназначение.
За две години и осем месеца усвоихте 27%, а за осем месеца новото правителство усвои останалите проценти и вие си направете преценка колко са те, за да стигнат до 100%, заяви министърът.
България и Румъния покриха критериите за Шенген, отсече той.

Днес ситуацията в Европа е различна - след Арабската пролет, след Сирия, но това май не ви интересува, продължи обръщението си към опозицията. Имаме стратегия за национална сигурност, приета от 41 НС, много приоритети бяха променени, каза още Цветанов.

По думите му, 100% от законодателните промени и от структурните реформи, които трябваше да бъдат извършени са факт. Според него предишните управляващи са изпуснали златния шанс да представят добре страната ни.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък препоръча на БСП и ДПС да издигнат приживе паметник на Цветан Цветанов, защото министрите от тройната коалиция все още не са в арестите.

Възразявам срещу опита за манипулативен прочит на доклада на Европейската комисия от 18 юли, заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Диана Ковачева.
Пътят не минава през оставката на кабинета и предсрочни избори, а през общите усилия на всички институции за набелязване и предприемане на мерки по препоръките на Еврокомисията, посочи Ковачева.
Тя увери депутатите, че още през август, ще бъде предложен график за изпълнение на препоръчаните действия.

Според правосъдния министър обаче по-важният дебат, който трябва да се състои, е за очакванията на обществото към приоритетите в работата на новия ВСС.
Министерството на правосъдието ще подпомогне изработването на методиката, но тя е ангажимент на ВСС, каза Диана Ковачева.

Ковачева отбеляза, че критики към ефективността на съдебната власт могат да бъдат открити във всички доклади на ЕК досега.
През юли 2007 г. ЕК констатира, по думите на Диана Ковачева, очевидна слабост при превръщане на добрите намерения в резултати.
През юли 2008 г. в доклада на Еврокомисията се посочва, че до този момент България все още не е успяла да докаже, че съдебната й система работи ефективно, основните проблеми са налице и са необходими спешни действия.
В юлския документ от 2009 г. се казва, че правосъдието у нас е бавно, понякога не е безпристрастно, има случаи на вмешателство и влияние отвън, посочи министър Ковачева.
Тя акцентира върху свършеното през трите години от управлението на ГЕРБ за реформирането на сектора.
Сред активите, оценени положително и от Брюксел, са промените в закона за съдебната власт.

За първи път от 20 години Министерството на правосъдието и правителството се ангажират да решат сериозния проблем с обезщетяване на гражданите заради бавното правосъдие, изтъкна Диана Ковачева.
Като резултат от действията на ГЕРБ, ЕК, според министъра, е променил тона в докладите си за 2010 и 2011 г.
Ковачева смята, че похвалите за политическа воля в критични моменти Брюксел адресира именно към кабинета "Борисов".

Две условия посочи министърът като необходими, за да се прочете документът на ЕК обективно.
И техническият, и политическият прочит на последния доклад ясно показват, че властта да се структурира и управлява съдебната система е на ВСС, а Министерството на правосъдието трябва да стартира законодателни промени, обясни Диана Ковачева.

В тази посока, подчерта тя, министерството направи решителна стъпка към създаване на законодателна рамка, която да позволи изборът на нов ВСС да бъде прозрачен, с отчитане на професионалните качества. По думите на Ковачева ако изборът на нов ВСС, на главен прокурор стане прозрачно, в условия на обществен дебат, ще се дадат основания да се приеме, че реформите са необратими.