Министърът каза, че все още се подготвят разчетите за бюджетна процедура 2013.
Смятам, че съм обосновала предложението за диференцирана ставка на данъка достатъчно и то с факта, че това ще се отрази пряко на пациентите, каза Атанасова, цитирана от "Фокус". По думите й диференцирането на ДДС ще се отрази пряко и на НЗОК, "която заплаща с всички публични средства от нашите здравни осигуровки лекарствата за домашно лечение и лекарствата в лечебните заведения за болнична помощ".

Вчера обаче вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков бе категоричен, че няма да се правят "каквито и да било промени, включително диференциране на ДДС". Според Дянков страни във финансов колапс в момента имат различни ставки на данъка.
Министърът се аргументира с думите, че диференцирането особено на ниски данъци, каквито има България, веднага води до много по-лесно заобикаляне на данъчната система.

Последното намаление на цените на лекарствените продукти е от последната седмица. Намаленията започват от 30%, има и по 62%, заяви по-рано днес пред Нова телевизия Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС. Тя посочи, че намаленията се дължат на служебните проверки на Комисията по реимбурсиране. Предложено е комисията да заседава и да извършва проверки не в едногодишен период, а за полугодишен, както тя да стане национален орган.
Безспорно увеличаваме и референтните държави, с които България ще сравнява най-ниските цени на производител. Те вече ще са 17, заяви Атанасова.

Пакт за почтеност

Пакт за почтеност бе подписан днес между Министерството на здравеопазването и Асоциация "Прозрачност без граници".  Целта е да се осигури прозрачност на провежданите процедури и по този начин се гарантира ефективно антикорупционно поведение и добро управление на публичния сектор, предаде БТА.
Специални текстове предвиждат представители на неправителствени организации да участват пряко в публичните заседания по процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Извършване на строително-монтажни работи в домове за медико-социални грижи за деца по проекта за преструктуриране на домовете за деца от 0 до 3 години.
Пактът за почтеност е открит за присъединяване от страна на всички участници в процедурата по провежданата обществена поръчка.