В паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София са вперени доста погледи. Докато общинари спорят за демонтажа му, дъщерята на президента Жельо Желев Станка - внесе подписка в Столичната община и до премиера Кирил Петков с искане, докато бъде преместен, да се преименува на "Слава на Украйна". Това каза самата тя пред NOVA.

Засега тя е срещала само одобрение на идеята, но не изключва, че ще има и противници. Подписката е отворена и всеки може да се присъедини,

Повод за предложението на Желева е, че събарянето на самия паметник е тежък и сложен процес.

Ние от "Гергьовден" имахме преди години предложение паметникът да се превърне в стъклена пирамида, обект на модерното изкуство, дело на арх. Богдан Богданов, коментира пред NOVA и депутатът от ГЕРБ- СДС Любен Дилов-син. Той би споделил идеята си и с културния министър Атанас Атанасов, но щяло да трябва много дълго да му се обяснява.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари събуди отново 30-тодишния спор за мястото на паметника. Ден след нахлуването на руската армия в Украйна кметът на район "Средец" Трайчо Трайков (ДБ) обяви, че ще започне процедура за преместването на паметника в музея за социалистическо изкуство, след като в Столичния общински съвет (СОС) всички без БСП вече подкрепят идеята. Той цитира позиции, изказани по време на дискусии в Съвета. ГЕРБ обаче отхвърли призива за Трайчо Трайков с обяснението, че паметникът е държавна собственост, а не общинска.