Монументът "Паметник на съветската армия" е държавна собственост, съобщават в становище от Областната администрация на София област.

"В България хитлерофашиските войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия. Монументът изразява почит към паметта на войниците от различни етноси - руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др.", пише в съобщението.

"Княжеската градина, в която е разположен монументът, е собственост на Столичната община. С оглед на това предпазните мерки, свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизането на тежка техника, използването на вибрационни машини и други дейности около монумента, следва да бъдат извършени от собственика на земята - Столична община", се посочва в съобщението.

"Следва да се има предвид, че съгласно чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство", посочват още от областната администрация.

"Областната администрация на област София е изпълнила предписанието, дадено със заповед на директора на Дирекция "Общински строителен контрол" за изготвяне на конструктивна експертиза, отразяваща състоянието на монумента", пише още в съобщението.

Отново надраскаха паметника "Братска могила" в Борисовата градина

Паметникът "Братска могила" в столичния парк Борисова градина стана жертва на вандали, съобщи Нова тв. Върху части от монумента е изрисувано украинското знаме, а върху други - призиви за край на руската инвазия в Украйна.

Това не е първият път, в който паметникът е изрисуван в цветовете на Украйна. През 2014 година един от партизаните от паметника беше боядисан в жълто и синьо, а друг- в бяло и червено, каквито са цветовете на Полша. А под монумента имаше надпис, свързан с "Клането при Катин", когато са избити десетки хиляди полски офицери и войници.