Паметникът на Съветската армия в Добрич осъмна с надписи, свастики и други знаци. С червена боя са боядисани и ръцете на фигурата, част от монумента, съобщиха местните медии "Добрич онлайн" и "Про нюз Добрич". 

Един от надписите е "Катин 1940", което припомня за убитите в Катинската гора полски офицери по заповед на Сталин. Друг надпис - "Буча 2022", насочва към убийствата в украинския град преди дни, които руската страна отрича да са извършени от руските войници.

Изписана е буквата Z - символ на руските военни части в Украйна, който мнозина сравняват с хитлеристката свастика. Има и надпис "82 години кръв по ръцете".

Пред паметника има камера, но не е ясно дали е работеща. 

Паметникът на Съветската армия, познат на добричлии като Альоша или белия войник, е поставен в градския парк в края на 50-те години в знак на признателност към Червената армия, заради нейната решаваща роля за победата над Нацистка Германия във Втората световна война. Монументът представлява 14-метров пилон под формата на пирамида, а до него се извисява бяла фигура на воин с по-внушителни размери от 7 метра. В основата на паметника са погребани кости и тленни останки на съветски воини и офицери. 

Част от преминаващите покрай монумента граждани се възмутиха от стореното, а други го подкрепиха.

"Това е една простотия. Създават дрязги между хората. Това е паметник, историята ще покаже за какво става въпрос", заяви добричлия. Друг обаче посочи, че не може в града да има монумент на окупаторска армия и че е дълбоко възмутен от руската агресия в Украйна.

14-метровият монумент не за първи път става обект на посегателство. Преди 2 години, точно на 8 април, паметникът осъмна с надписи: "Смърт на окупатора" и "Смърт на Альошите".