В 9 часа председателят Михаил Миков посочи, че точката в дневния ред за избор на шеф на ДАНС евентуално ще остане за утре.

По-късно пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че премиерът не е внесъл предложение, защото днес "има много сериозно мероприятие във връзка с годишнината от атентата в Сарафово".

По думите на Станишев, Орешарски е искал преди да се разгледа предложението в пленарна зала, да има време да представи пред парламентарната група кандидатурата и мотивите за кандидатурата.

Минути преди 11.30 ч. обаче депутатът от БСП и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Дъбов каза, че в деловодството на Народното събрание е внесено предложението на премиера - Владимир Писанчев да бъде избран за председател на ДАНС.

Предложението е внесено от представители на Министерски съвет. Дъбов обясни, че по информацията, която има, предложението е внесено броени минути преди това.

БСП и ДПС заявиха, че ще подкрепят кандидатурата на Писанчев.

Освен Владимир Писанчев, който в момента е изпълняващ длъжността шеф на ДАНС, кандидат беше и Недялко Недялков - началник на дирекция „Класифицирана информация" в агенцията.

Те бяха изслушани от Комисията за контрол над службите за сигурност. Пред депутатите и двамата обявиха, че основният им приоритет ще бъде борбата с икономическите престъпления, които отслабват държавния бюджет по време на криза.

Неотдавна неправителствени организации се обявиха срещу избора на Писанчев, тъй като той е служителят, отворил скандалното дело за подслушване на журналисти и политици "Галерия".

Орешарски: Писанчев се забелязва пръв

Владимир Писанчев се забелязва пръв измежду всички служители вътре в системата поради простото обстоятелство, че досега беше заместник и временно изпълняващ длъжността, каза в Бургас пред журналисти премиерът Пламен Орешарски.

„Правих консултации с различен кръг потенциални кандидати, в това число и извън системата, т.е. извън ДАНС”, обясни закъснението на предложението премиерът.

Той посочи, че не е сигурен дали назначението няма да предизвика протести, но нямало основание за такива.