"Невестулка" е трябвало да установи взел ли е въпросният министър 100 хил. евро комисиона за реализирането на голям проект от чужда фирма в няколко български ведомства.
Сигналът срещу въпросния министър е подаден в ДАНС от бивш държавен служител в Министерство на финансите, който след напускането на тази работа се занимава с частен бизнес. Бизнесът му включвал реализиране на подобни проекти, но бил отхвърлен от въпросния министър като изпълнител, защото не му дал комисиона. Била предпочетена чужда фирма на страна от ЕС, която обаче платила въпросните 100 хил. евро и проектът е реализиран под егидата на този министър в няколко държавни ведомства през 2007-2008 г. Разработката, която е с гриф поверително, обаче изчезва мистериозно от агенцията и следите й се губят.
Проучване на "24 часа" установило, че "Невестулка" е спомената в анализа на състоянието на средата за сигурност и отчета за обществена дейност през първото шестмесечие на 2009 г, известен като "онзи доклад" на ДАНС, за който бившият съветник в родното ФБР Алексей Петров намекна в интервю пред вестник "Труд", че съдържал имената на министри от предишния кабинет. 
Този скандал бе последван от друг - за доклада за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация. Вторият доклад бе предоставен от Алексей Петров на премиера Бойко Борисов, според когото класифицираната информация е изнесена от експремиера Сергей Станишев.
Докладът на ДАНС, който вече е публикуван в интернет, е изготвен от кръга на Иван Драшков и е имал за цел да компрометира определени негови опоненти, сред които и Алексей Петров, каза днес бившият шеф на дирекция "Контраразузнаване" в агенцията Рашко Заяков пред bTV. В една агенция от калибъра на ДАНС не може да има лагери и противостоене, но тези справки са доказателство, добави той, цитиран от БГНЕС.
Според него така докладът ще достигне и до всяко едно чуждо разузнаване, което работи на територията на страната.
"Четейки един такъв доклад и за неспециалист е ясно, че този доклад е писан по експлоатирани технически мероприятия. Целта е била да бъдат компрометирани определени лица пред българските институции. Много важен факт е, че е подписан и изпратен от Иван Драшков в последния му ден в агенцията", изтъкна Заяков.
Според него обаче не може да се говори за доказателства в тази справка. Заяков заяви, че е бил член на комисията, която е проверявала факти, записани в тази справка, след като документът е върнат от прокуратурата в агенцията с резолюция да бъде направена допълнителна проверка.
"Оказа се, че голяма част от информацията не отговаря не истината. Бяха снети писмени обяснения от Драшков и той написа, че става въпрос за непроверена информация", каза бившият шеф от ДАНС.
По думите му, лидерът на Гражданска лига Стефан Гамизов също е един от опонентите на Драшков и за това присъства в доклада.
"Не бих казал, че от страна на Гамизов е имало намерения за овладяване на ДАНС. Той се опита да внедри един авангарден проект с американската компания GRS в агенцията, която да ползва опита на американските спецслужби, но за съжаление това не стана", коментира още Заяков.
Според него трябва да се потърси отговорност за делото „Галерия“, тъй като хората изготвили доклада, все още работят в агенцията.
"Има и доклад за корумпирани министри. Касае се за около 15 министри от кабинета „Станишев“. За да бъде заведена една разработка срещу министър, значи е имало сериозни данни за корупция от негова страна. Всяка една от тези разработки е водена съвместно с прокуратурата", каза напусналият ДАНС.