Лидерът на "Съюз за Пловдив" и общински съветник три мандата Дани Каназирева става областен управител на Пловдив на мястото на избрания за кмет на града Здравко Димитров (ГЕРБ). Решението е взето на днешното заседание на Министерски съвет, без да присъства като точка в предварително обявената програма. За поста се спрягаше досегашният градоначалник Иван Тотев, но след като управляващата партия не го номинира отново, той изобщо не е бил предложен за поста.

На първия тур на местните избори Каназирева остана трета, макар до последно да се смяташе, че измества от второто място кандидата на ВМРО Славо Атанасов. Все пак партията й спечели 5 мандата в местния парламент. Очаква се те да подкрепят решенията на управляващото мнозинство, за което са нужни 26 гласа. Групата на ГЕРБ е от 17 съветници. Политическата кариера на Каназирева започна именно в управляващата партия, но заради несъгласие с нейни позиции беше изключена и тогава създаде "Съюз за Пловдив" и в два поредни мандата успя да вкара съветници.

На мястото на Каназирева, която е юрист, в Общинския съвет сега влиза следващият в листата - Владимир Темелков - софтуерен инженер и преподавател в Пловдивския университет.

"Назначението ми за областен управител на Пловдив е знак за нова политика на диалог и уважение и баланс във властта. Крайно време е да спре напрежението в града, да има спокойствие и да работим за Пловдив", коментира тя пред "24 часа".

Дали в замяна на поста съветниците от "Съюз за Пловдив" сега ще се влеят в групата на ГЕРБ, Каназирева обясни, че ще има официална среща с новия кмет.

Първите неща, с които ще се заеме на новия пост, са - да се запознае с екипа и с кметовете на 17-те общини в региона.

"Ще имат пълната ми подкрепа за всяко рационално предложение, което е в полза на техните общини", увери Каназирева.

Тя беше категорична, че най-важните проекти за региона са разширението на Околовръстното шосе, стартирането на Водния цикъл, изграждането на Южния обходен колектор, пробивът "Модър"-"Царевец" и културно-историческото наследство като Източната порта на Филипопол и Небет тепе.

"Едно от първите ми действия ще е съживяването на летище "Пловдив", защото е важно не само за града, но и за региона. Тази година пътниците са намалели наполовина. През 2018 г. са били 83 000, а тази са около 42 000 при все, че Плодив е европейска столица на културата", каза Каназирева, като подчерта, че най-после ще се види, че институциите работят заедно, а не в конфронтация.

"Ще водя политика на диалог и уважение, без интриги", изтъкна тя.

Според новия кмет Каназирева има опит като общински съветник, доктор е по право и ще ръководи добре областната администрация.

"Трябва да има приемственост", коментира той.

Дани Каназирева е завършила право в ПУ "П. Хилендарски", специализира във Великобритания, а по- късно става доктор по конституционно право. През 2014-та година специализира в САЩ по програмата "Младите лидери на България" на фондация "Америка за България", припомня Радио-Пловдив.

Във визитката си отбелязва, че е десен политик, защото за развитието на обществото има два пътя - единият е десен, а другият - грешен.

Омъжена е, с едно дете.

С друго правителствено решение днес правителството освободи Станислав Дечев от длъжността областен управител на Хасково и назначи досегашната му заместничка Стефка Стефанова. Дечев (ГЕРБ) спечели изборите за кмет още на първи тур срещу кандидата на БСП.