Аз щях да изкарам един много лежерен мандат като здравен министър, ако правителството на Бойко Борисов не беше оставило една почти съсипана здравна система и не беше объркало ваксинацията от самото ѝ начало. Това заяви в студиото на "Лице в лице" здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

"В първите три месеца страната беше оставена без ваксини заради грешната преценка кои ваксини да се договорят. Когато дойдоха ваксините с най-голямото количество, лично премиерът Борисов ги забрани и после ги разреши, а сега никой не иска да се ваксинира с ваксината на "АстраЗенека". 86% от починалите са хора над 60 г. Те бяха поставени в т.нар ваксинационен план в четвъртата група - всички европейски и не само европейски страни поставиха в първа група възрастните, защото те умират. Не беше проведена никаква информационна кампания", обясни той.

По думите му не са верни твърденията на ГЕРБ, че след излизането им от властта ваксинирането е спрямо: "За 5-те месеца управление на ГЕРБ са поставени 900 000 ваксини, за 3 месеца на служебното правителство - 1,3 млн. ваксини".

"Няма да повторя грешките на предишното правителство - с предизборни цели да слагам ограничения, да махам ограничения", категоричен беше д-р Кацаров. По думите му мерките далеч не са от най-тежките и колегите му от други ресори ясно са заявили, че ще има подкрепа за всички.

Министърът отбеляза, че една от браншовите организации свиквала протести още преди да има мерки, които да я засягат "аз го оправдавам с близостта им с ГЕРБ". Той отговори и на бившия здравен министър Костадин Ангелов, който видя в разкритията за дълговете на управляваната от него в продължение на години Александровска болница лична вендета.

Настоящият депутат от ГЕРБ заяви, че Кацаров имал лошо отношение към него заради неизпълнено искане да увеличи заплатата на жена му. "Никога не е бил работодател на съпругата ми. Това е опит да отклони вниманието от поразиите, които е направил в болницата", подчерта здравният министър. 

По думите му става дума за дългове в размер на около 70 млн. лева, които във всеки един момент могат да докарат лечебното заведение до несъстоятелност: "Това са парите, които плащаме на първа линия на спешната помощ за една година". Той се обърна към работещите в болницата: "Хората, които се страхуват и притесняват, нека отправят страховете, притесненията и даже гнева си към този, който я е съсипал - Костадин Ангелов".