Ние сме това, за което се безпокоим, което искаме и ни вълнува. Важно е да се безпокоим. Защото това ни съставя и ни възпитава.

Това безпокойство, за което д-р Симидчиев пише в посланието си до абитуриентите през тази пандемична година, го свърза с политиката.

Лекарят неусетно стана един от големите обществени авторитети, откакто Covid-19 промени света. Изглежда странно, че точно той говори за безпокойството на духа, а внушава спокойствие - с начина, по който се изразява, с търпението, с което напътства как да пазим себе си и околните от вируса и предлага балансирани мерки срещу опасността.

При кризи трябва да има някой, който знае какво прави и помага на обществото да успокои тревожността и страховете си. Преди кризата да се е превърнала в катастрофа. Няма по-лошо от страха за живота и здравето на близките ни. От година и половина д-р Симидчиев е ценният източник на вярна информация и адекватност в задръстената среда на фалшиви новини и институционални гафове.

Обществото ни живее на ръба на здравната катастрофа отдавна. Пандемията само засили усещането за безпътица. Здравеопазването е достъпно - факт. Но колко е достъпно, ако на практика лишава хиляди хора от качествена медицинска грижа? Ако за тяхното заболяване или няма клинична пътека, или тя не покрива цялото лечение, или не предвижда плащане за необходимите медицински изделия? Ако обществените пари изтичат не за здравеопазване, а за ремонти на болници? Ако лекарите от години се спасяват в подредени държави в уредени болници, за да бъдат пълноценни в професията си?

Медицината е велика професия, казва д-р Симидчиев. Той можеше да бъде един от лекарите с успешна кариера някъде извън българските болници. Всъщност има такава кариера в държави на два континента. Но се връща. Заради семейството си, заради децата и четирите внучета. И заради безпокойството за околните, онова, за които пише до абитуриентите, и което не му дава мира.

Влязох в политиката, защото ме интересуват чистият въздух, климатичните промени, дигитализацията в здравеопазването като начин системата на здравеопазването да стане ефективна и отзивчива 

към болните и здравите хора, като цяло подредбата на обществото ни в областта казва лекарят.

Снимка: Демократична България

Пристрастието му към чистия въздух и околната среда не се появява на празно място - медицинската специалност на д-р Симидчиев е белодробни болести и диагностиката им, а белите дробове не могат без въздух. Съучредява и оглавява сдружение "Въздух за здраве", за да обърне вниманието към здравните ефекти от замърсяването. Преподава в Медицинския университет в Пловдив, създава първия уеб-базиран курс "Дигитална медицина". С този солиден опит той бе депутат в предишното Народно събрание и председател на здравната комисия. Сега отново е кандидат за депутат на изборите на 11 юли.

Ако отказвате достатъчно дълго да влезете в политиката, ще влязат хора, които не искате да са там. С това разбиране 59-годишният д-р Александър Симидчиев влиза в листите на "Демократична България". Между другото, Платон, когото докторът перифразира, поставя парламента на първо място във възгледите си за държавата. А българското Народно събрание има остра нужда да скъса с ролята на безгласна буква и да върне парламентаризма в политиката.

Поканата към д-р Симидчиев да се присъедини в политиката идва от лидера на "Да, България" Христо Иванов.

Почеркът на пулмолога се вижда в програмата за здравеопазване: Имаме нужда от консенсус по няколко основни неща, от които да тръгне работата - от добро здравеопазване, добро образование, от чист въздух и вода, от чиста енергия. Трябва да работим заедно, за да постигнем нещо смислено за следващите поколения.

Откъде да започнем? От ограничаването на щетите от пандемията - върху здравето, психиката, доходите и бизнеса, разбира се.

В краткотрайния 45-и парламент д-р Симидчиев и колегите му от "Демократична България" внесоха проект за промени в Закона за здравето, чрез който най-накрая да премахнат хаоса и да го заменят с ясни критерии при въвеждането на противоепидемичните мерки. 9-дневният живот на последното Народно събрание не стигна за приемането на законопроекта в зала.

Компетентните действията на институциите са от ключово значение при овладяването на епидемия и пандемия. В следващия парламент ще продължим да работим за това, както и за подобряване на взаимодействието между всички държавни и общински органи, така че разпространението на вируса, а и на всяка заразна болест, да бъде ефективно ограничено. Това значи да съхраним много човешки животи.

Снимка: Демократична България

Здравеопазването е върховната "човекоцентрична" функция на държавата, защото благополучието на хората са нейните цел и смисъл. Ако това в момента ви звучи невероятно, прави сте - заради липсата на качествена и навременна медицинска помощ, дългогодишното източване на пари, обезкървяването на лекарското съсловие. Посланията на демократите като хващат надълбоко проблемите в здравеопазването - свобода, законност и модернизация.

Според д-р Симидмичев промяната ще започне, когато спрат злоупотребите и паричните потоци в системата се изразходват ефективно и справедливо. Тогава ще има средства за нормални условия за лечение, за развиване на лекарите, за модерна медицина.

Целта е да подобрим значително здравето на хората и затова са необходими реформи в спешната, извънболничната и болничната помощ, но и във възстановителното лечение и палиативните грижи, изброява лекарят. Голяма крачка и огромно улеснение ще е въвеждането на електронно направление и електронно пациентско досие, интегрирани протоколи за обмен на информация. Това е един от приоритетите в здравната програма на "Демократична България". За пациентите това значи, че няма да разнасят от кабинет в кабинет документи и бележки, че хората с нелечими увреждания няма да бъдат периодично подлагани на унижение да се явяват на ТЕЛК, че поне част от стреса на болните ще бъде спестен, а лекарите ще имат достъп до всички данни за състоянието и за ефектите от лечението им.

Когато говори за е-здравеопазването, пулмологът неочаквано влиза в големи детайли все едно е и ИТ-експерт. Да, математиката и физиката са му близки - като дете на физици за малко да избере точните науки за професия. Но и в медицината има много математика, освен наука и изкуство.

Сред мисиите, с които поема към бъдещия парламент, е и вечно пренебрегваното детско здравеопазване. То включва чаканата от няколко поколения лекари и родители нова национална педиатрична болница със стратегия, изградена върху най-добрия интерес на децата-пациенти.

Много искам да стана катализатор на консенсус, защото здравеопазването се надгражда в продължение на няколко мандата, без лъкатушене, а с устойчиво разбиране и съгласие за големите цели. То не може да се оправи изведнъж за 4 години, но с целенасочени стъпки и общи усилия можем да вървим в правилната посока за дълги години напред, подчертава лекарят.