Оптимистичното начало в 22 часа снощи, когато пристигнаха първите микробуси oт страната с бюлетини, бързо прерасна в хаос, предаде bTV.
Задръстването пред зала "Универсиада", където е ОИК, изнерви и полицаи, и членове на избирателни комисии. Сутринта  движението на автомобили по бул. "Шипченски проход", между румънското посолство и залата, бе напълно блокирано.

Към 10 ч. Столична община забрани движението на коли, престоя и паркирането по част от бул."Шипченски проход", до приключване на работата на ОИК.

Напрежението сред членовете на СИК ескалира заради бавните темпове на работа.
Цяла нощ мръзнем като кучета навън, оплакаха се те пред БГНЕС.
Някои разказват, че са били държани в училищата, където се е гласувало до 3 часа през нощта, а след това не са били допускани да предадат протоколите, показа репортаж на БНТ, пише в. "Дневник".
Част от тях заплашиха, че предстои масов бойкот в зала "Универсиада", което ще направи бюлетините недействителни. Някои си тръгнаха, оставяйки чували и протоколи.

"В студения автобус, с чувалите на главите. Тези чували тежат по 20, 30, 40 кг. Това е отвратително отношение към хората, които сме си свършили работата. От 1989 г. съм член и да ви кажа такъв хаос не е имало", оплака се Валентина Керанова пред bTV.

Много от хората заявиха, че няма да се явят на балотажа.
Заради изнервената обстановка пред ОИК се наложи и намеса на Бърза помощ. Лекарите откараха жена със съмнение за инфаркт, мъж с анемичен пристъп и друг, който си глътна езика.

Бавното обработване на протоколите става заради технически грешки на СИК, каза пред журналисти председателят на ОИК-София Марина Белчева, цитирана от БТА. По думите й такива грешки са допуснати в 80 на сто от протоколите.
Белчева ги оправда и с това, че се работи по нова нормативна база и избори "2 в 1". Това по думите й не опорочава вота на софиянци, тъй като от 57 на сто обработени протоколи действителните бюлетини са 97.98 на сто.

Тя поясни още, че грешките са изцяло технически и по никакъв начин не влияят на изборния резултат. Работата на комисията продължава, въпреки че вече има умора у членовете й.
Белчева отказа да коментира дали причините за бавната обработка се дължат и на лоша организация от страна на комисията.
По-рано тя каза, че резултатите се обработват от 80 екипа, които са двойно повече от миналите местни избори.

За чакащите от нощта членове на секционни комисии има осигурена храна, има и медицински пункт, посочи Белчева. БНР съобщи, че сутринта е раздаден по един кроасан.

"Първите проверки са показали 100% сгрешени протоколи. Грешките са били отстранени и протоколите са били потвърдени. Грешките са били основната причина за забавянето, но това не би могло да повлияе на изборните резултати", обясни по обяд секретарят на ОИК-София Диана Тонева, цитирана от БГНЕС.
От ОИК уверяват, че са провели необходимата организация.
Десетина души са отговаряли за броенето, а петима за приемането на печатите. На практика обаче ОИК е работила с половин състав. Това е предизвикало напрежение, но по думите на Тонева в момента хората са спокойни.

"Всичко беше твърде сложно организирано. Тази излишна бумащина, която се създаде, това влачене на чували, бе абсолютно излишно. Повечето от членовете на СИК казаха, че се чувстват унизени от ситуацията, в която бяха поставени", добави тя.

Служителите са получили храна едва късно през нощта, когато в зала универсиада е дошъл областният управител Данаил Кирилов.
Още 500 протокола предстои да бъдат обработени. Според Тонева най-страшното е, че за балотажа може да няма секционни комисии.

От Градския предизборен щаб на БСП-София обаче изпратиха жалба
до ЦИК. Те настояват за спешни мерки за въвеждане на ред от ОИК, в противен случай, според тях, съществува реална опасност от проваляне на втория тур.

Изключителна некомпетентност на част от съставите на секционните избирателни комисии в община Благоевград констатираха и от местната ОИК, предаде “Фокус". Заради незнание и липса на организация в много от секционните избирателни комисии ОИК е била принудена да дооформи и поправи близо 80% от протоколите.

Една от основните причини за затрудненията при броенето във Варна е че протоколите са абсолютно нови за членовете на СИК, обясниха пък от тамошната ОИК. Всеки втори протокол от секциите е бил объркан и това е забавило процеса.

Ситуацията пред централата на ОИК-Пловдив също беше изключително сложна, коментира пред Дарик радио председателят й Илиян Иванов. По думите му пред 7-ма палата на панаира тази нощ е имало над 1000 човека, които са били принудени да стоят там часове. Припаднала е жена.
Иванов обвини и.д. кмет Александър Долев, че е причинил хаоса пред ОИК и снощи се е явил в нетрезво състояние и е обиждал членовете на СИК.

В Русе над 70% от обработените до 7 ч. тази сутрин протоколи от СИК са сгрешени в частта си за местния вот, съобщи председателят на ОИК Иван Иванов. Основната причина е в изписването на името на най-дългата коалиция в България, която съдържа 270 знака.