БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3. Искането бе внесено в деловодството на Народното събрание от лидера на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов и от зам.-председателя на Комисията по околна среда и води и член на Изпълнителното бюро Манол Генов.

Мотивите са свързани с "Провал в политиката на околната среда и водите", като основните акценти са кризата с водата в Перник и мръсният въздух.

Припомняме, че според правилника за организацията и дейността на Народното събрание 1/5 от народните представители могат внесат вот на недоверие срещу правителството. Това означава, че за внасянето му са необходими поне 48 народни представители, а парламентарната група на "БСП за България" разполага със 79 депутати.

Социалистите проведоха консултации с парламентарно представените партии, както и тези извън Народното събрание, като към момента със сигурност ще имат подкрепата на ДПС.

Разискванията по вота трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни, а гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. За да мине вотът на недоверие, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Както е известно, това ще е четвърти вот на недоверие на опозицията срещу кабинета "Борисов" 3. Предишните бяха на тема: провал в борбата с корупцията, здравеопазване и сигурност, но не успяха да минат при гласуването в пленарна зала.

"Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов за провал в политиката по екология и околна среда", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в парламента.

По думите й официалните мотиви вече могат да бъдат прочетени с подробности, но няма по-силни мотиви от фактите. "Половин милион българи в момента са в режим на водата, има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от Третия свят", подчерта Нинова и допълни, че всеки ден излизат нови факти за боклуци, внесени в България за изгаряне.

"Вотът на недоверие вече има своята роля. Сигурни сме, че ако не бяхме го внесли и не бяхме поставили темата по този начин, много от нещата, които последваха, нямаше да се случат. Взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем", смята още председателят на БСП.

Тя подчерта, че дори да се намери решение на кризата в Перник, управляващите не знаят какво ще се случи с Шумен. "Как управляващите ще напълнят язовир Тича? Или в Сливен - яз. Асеновец. Как ще се осигури вода на Ботевград, Търговище, Ловеч, на много областни и общински центрове, където в момента има същия проблем?", попита Нинова.

По отношение на боклуците тя заяви, че досега вниманието е било съсредоточено върху боклука, идващ от Италия, но от левицата отново остро поставят въпроса за вноса и изгарянето на боклук от трети страни.

"Тези боклуци не са паднали от небето. Те са минали през българска митница, за тях са получени разрешения от български институции, някой си е поставил подписа върху това, за да превърнат България в сметището на света", каза още тя.

"За кратко време правителството на Борисов получи три европейски наказания. За първи път българското правителство получава такива удари от приятелите си в Европа. България е вече осъдена в Европейския съд за замърсения въздух. При това, проблемът е стар, гледа се още от 2018 година", припомни Нинова.

Тя констатира, че жалкото е, че някой изкарва смъртоносни пари от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха, за сметка на здравето на българския народ. "Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си, че го тровят малцина, които забогатяват на негов гръб", смята още тя.

Председателят на левицата каза още, че Европейската комисия започва да се занимава с въпроса за лекарствата - защо в частните болници са продавани на много по-висока цена, отколкото в държавните и общинските.

"Третият удар е при гордостта на Борисов - строителството на магистралите, връщането на парите за АМ "Струма", припомни тя.

"Провалът на правителството на Борисов вече не е само вътрешен. Това е провал по отношение на европейското бъдеще на България", категорична бе Нинова.

Тя заяви още, че левицата е получила подкрепа от парламентарно представени партии, от извънпарламентарно представени, граждански движения и структури и хора извън парламента.

"Обръщам се към всички, които искат промяна, които искат свалянето на това правителство и промяна на модела на управление - нека се обединим, защото има теми, които стоят над нас. Това са: чист въздух, чиста земя, чиста вода, чиста храна. Това е тема, която може да ни обединява, защото това е здравето и бъдещето на нацията. Сега е моментът не само да поискаме промяна чрез свалянето на кабинета "Борисов", но и да изградим алтернативата, която ще видите в нашите мотиви. Това е една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки във всяка от трите области - замърсения въздух, боклуците и решаването на проблема с управлението на водните ресурси на България", заключи Нинова.