На празник като на празник - и политиците не пропуснаха да честитят Осми март на българските жени. 

Пръв беше президентът Румен Радев, който публикува поздрава си в профила си във Фейсбук, придружен от снимка с цветя. 

"Скъпи жени и майки, бъдете щастливи, бъдете обичани и ценени! Продължавайте да бъдете наша опора и вдъхновение! Честит празник!", пожела държавният глава.

Вицепремиерът Мария Габриел честити празника с видеообръщение също в социалната мрежа. 

"Честит 8 март, скъпи дами! Бъдете обичани и ценени, а със знание и творчество ни вдъхновявайте да бъдем по-добри. Вярвайте в себе си, преодолявайте с лекота предизвикателствата и сбъдвайте мечтите си с увереност и кураж", написа Габриел в профила си във Фейсбук.

"Днес отбелязваме празника на жените, които дават сила, обединяват и чрез своя талант и потенциал разширяват кръгозора ни към света. Аз отстоявам правата на жените, защото те правят света и обществата ни по-добри и по-справедливи. Жените и момичетата са вдъхновяващи лидери и иноватори. Те имат нужда от всеки глас, за да дадем видимост на таланта, опита и мечтите им. Имат моята подкрепа", заяви външната министърка.

Тя благодари на външния министър на Германия Аналена Бербок за прекрасната инициатива по случай Международния ден на жената, с която отправяме призив за ускоряване на напредъка за по-приобщаващ и равнопоставен свят.

Мотото на деня за 2024 г. е: "Да вдъхновим приобщаването на жените", като акцентът е включването на жените във всички области на живота, независимо от възраст, раса и вероизповедание, уточнява БТА.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков не пропусна дамите още при откриването на пленарното заседание, посветено изцяло на парламентарен контрол.

"Да сте щастливи, горди и уверени. Приемете нашето признание, че сте по-красивата и по-добрата половина от човешкия род, както и благодарност. Честит празник", пожела на българките Желязков.

Министърът на икономиката Богдан Богданов пък изненада соцлидерката Корнелия Нинова с букет в пленарната зала, докато тя го атакуваше с въпроси за рокадите и състоянието на държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" по време на парламентарния контрол.

Снимка: БТА