Минути преди първото заседание на 48-то Народно събрание, трима от българските евродепутати се обединиха около мнението, че няма големи шансове за съставяне на правителство. 

Петър Витанов (С&Д/БСП), смята, че работата на новия парламент може да бъде удължена до приемане на нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, но не очаква да бъде формирано правителство, предаде БНР.

"Да, непременно трябва да функционира парламентът, защото има едни 20-тина закона. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков ги е подготвил, които са свързани с възможността да ползваме парите от Плана за възстановяване и устойчивост, но на мен ми изглежда, че няма да има правителство", заяви той.

Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) също определи като малки шансовете за съставяне на правителство и работещ парламент. 

"Аз, както и всички останали хора, които следят отвън и не са вътре в Народното събрание виждат, че за съжаление, шансовете не са високи. Макар, че според мен, да е изключително наложително да има Народно събрание и правителство в този момент", категоричен бе той.

Различните партии трябва да намерят начин да управляват заедно, коментира пък Радан Кънев (ДСБ/ЕНП).

"Трябва да приемем за даденост, че ако не искаме тази криза да ни доведе до промяна на формата на управление, ще трябва да се научим да работим в 6-7 партийни парламенти без очевидно мнозинство. Да намерим начин, партии, които нямат поносимост една към друга, могат да управляват заедно", каза той.