"Двата политически субекта да намерят поход и да има правителство в страната" - затова призова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съпредседателят на Движението за права и свободи (ДПС) Джевдет Чакъров в интервю пред bTV. Той каза още, че с другия съпредседател на ДПС - Делян Пеевски, са равнопоставени, както и че ще продължат да са предвидима партия.

"Следим процесите, двата основни субекта в "сглобката" или "некоалицията" трябва да направят техния анализ. Нашият призив е да проявят разум в името на държавата, така че да има стабилност", каза Джевдет Чакъров.

Той посочи, че по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост Румъния ни е изпреварила в пъти, а европрограмите са доникъде и напредъкът не е такъв, какъвто трябва да бъде. Нашият призив е да има държавническо отношение, поемаме нашата отговорност за конструктивност, посочи съпредседателят на ДПС.

Много е важно България да има стабилно правителство с оглед на ситуацията в световен мащаб, в региона и това, което се развива в Украйна, подчерта Джевдет Чакъров. Подкрепяме политиките по отношение на Европейския съюз и НАТО. Цената на подкрепата е страната да има демократично развитие, плащаме всички в контекста на права и свободи за сигурност, за суверенитета на страната, заяви Джевдет Чакъров.

В отговор на въпрос за назначенията в регулаторите, Чакъров каза, че те днес не са в дневния ред и първо трябва да се види какво ще става с правителството. Имаме кадри със сериозна експертиза. Защо да не участват хора с експертиза, които биха могли да бъдат ефективни, с принос за по-доброто развитие на съответните регулаторни механизми, попита още веднъж Джевдет Чакъров, който и преди намекна за представители на движението в регулаторите. 

"Това е въпрос, който следва, нека да видим как ще се реши казусът с правителството. Нашата позиция е ясна - трябва да има правителство и да има предвидимост. Има ред други неща, които трябва да бъдат решавани - реформа в здравеопазването, в образованието, по-справедлива социална политика, да се работи с еврофондовете и национални средства за изравняване на стандартите в регионите, реформа в правосъдието", изброи той.

ДПС не иска министри, няма как да бъдем включени в коалиционно споразумение, отбеляза Джевдет Чакъров.

Има ново колективно начало в ДПС в лицето на новите съпредседатели, каза още Джевдет Чакъров. Той посочи, че с Делян Пеевски ще работят в екип. За почетния председател Ахмед Доган Джевдет Чакъров каза, че се виждат толкова често, колкото е необходимо и се допитват до него по политически и организационни въпроси. Много е важно в центъра на политическите въпроси да са проблемите на хората, добави Чакъров.

Джевдет Чакъров и Делян Пеевски бяха избрани за съпредседатели на ДПС от делегатите на XI-та Национална конференция на партията на 24 февруари. На въпрос кой управлява партията, Чакъров обясни: 

"Много ясно и категорично беше посочено още на 3 януари в обръщението, което направи почетния председател Ахмед Доган какви са съображенията и какви ще бъдат функциите и направленията, в които всеки един от нас ще работи в партията. Разбира се, че сме равноправни". 

На въпрос какво мислят в АЛДЕ (политическото семейство на ДПС в Европейския парламент - б.р.) за факта, че съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е санкциониран от две държави - Великобритания и Съединените щати, Чакъров отговори: "Имаме тяхната подкрепа. На конгреса имахме много сериозно присъствие от Европейската либерална партия. За нас е чест и гордост да имаме съпредседател на АЛДЕ в лицето на Илхан Кючюк. Уверявам ви, че сме имали и имаме подкрепа".