От днес ДПС има двама лидери. Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС. Кандидатурите им бяха гласувани анблок, както настоя почетният председател Ахмед Доган с аргумента да покажат единение.

От пресцентъра на движението съобщиха, че гласуването е било единодушно. Вотът се състоя на закрито за медиите заседание на XI-та Национална конференция на партията с участието на 910 делегати от цялата страна.

Формулата за двама съпредседатели беше предложена от Ахмед Доган, за да бъде разширена електоралната периферия на партията. Това е задачата на Пеевски, а Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации.

"Предлагам на вниманието на XI-та Национална конференция на ДПС, гласуването на двамата кандидати за председатели да бъде в пакет, тоест едновременно. Така новата парадигма на лидерството в ДПС ще демонстрира и единството на партията", каза в обръщението си към делегатите на форума почетният председател, чието слово беше прочетено в отсъствието му.

Като аргументи за това решение Доган изреди борбата на ДПС за спазване и защита на правата и свободите, продължаване на разширяването на електоралния периметър на партията с обновяване на нейния политически образ и с адекватно електорално представителство, както и нуждата движението да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури.

Снимка: Пресцентър на ДПС

В началото на форума, един от доайените на партията и неизменно член на ръководството, Юнал Лютфи, още с откриващата реч подкрепи идеята на Доган.

"Д-р Ахмед Доган аргументирано предлага партията да се оглави от двама съпредседатели - г-н Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. Г-н Пеевски, със своя прагматизъм, хладнокръвие и ясно изразени позиции взаимно се допълва с опитния народен представител д-р Джевдет Чакъров, бивш министър на околната среда и водите и бивш дългогодишен зам. председател на "Либералния интернационал". Очакваме новото ръководство да следва следните политики: завръщане на ДПС при своите избиратели, те са били, те са и ще бъдат фундамента на Движението за права и свободи", каза Лютфи.

По време на откритата за медии част и двамата бъдещи съпредседатели запазиха мълчание пред журналистите. Снимка, разпространена от пресцентъра на движението след избора, документира, че и Мустафа Карадайъ гласува за двамата нови лидери.

Видеоекран показва от близък план предишния председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който също гласува за двамата нови лидери

Снимка: Пресцентър на ДПС

До пионерската стъпка на Доган, да повери партията на двама равнопоставени водачи на движението, се стигна, след като досегашният председател Мустафа Карадайъ подаде оставка на 7 ноември. Днес той седеше през цялото време на форума на първия ред до Пеевски и Чакъров. 

На форума, преминал под мотото "Новото начало - заедно с хората", ДПС избра нов Централен съвет и прие решение и програмна декларация, които очертаха основните приоритети и национални политики на партията, насочени към успешно участие в избори, подобряването на живота на хората, чрез централна и местни политики, както и решаване на задълбочаващия се проблем с демографската криза, съобщиха от партийния пресцентър.

Снимка: Пресцентър на ДПС

Присъстваха над 350 гости от парламентарно представени партии, извънпарламентарни партии, синдикати, европейски и световни либерални представители, дипломати, представители на вероизповеданията. Поздрави партията получи от турския президент Реджеп Ердоган, от бившия премиер Симеон Сакскобургготски, от ГЕРБ, БСП, НДСВ и БЗНС, но партньорите в 9-месечното управление на страната - ПП-ДБ, не уважиха форума на ДПС. 

Мероприятието в Интер Експо центъра премина при крути мерки за сигурност, с проверки на няколко нива и метални детектори, а самият Пеевски беше плътно обграден и следван от гардове на НСО. Те не се отделяха от него, дори когато делегати го спираха за селфи или обща снимка.

Снимка: Ива Капкова, Dir.bg