"Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", каза Стоянова в интервю за "Инвестор".

Правителството внесе в НС проекта за бюджет за 2017 г. на 31 октомври, както изисква законът.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството му ще подаде оставка и няма никакъв вариант ГЕРБ да състави ново правителство в сегашния парламент.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че при евентуална оставка на правителството всички законопроекти ще бъдат оттеглени, включително и този за бюджета.

По закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец, като правителството има право да ползва 1/12 за месец до приемането на новия бюджет.

Според Стоянова, Законът за публичните финанси предвижда възможност за такива ситуации. Държавата няма да остане без бюджет. Той ще се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв.

"По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание", каза още шефът на бюджетната комисия.

По думите на Стоянова проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на бъдещия кабинет.

"Считам, че заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата", допълни Менда Стоянова.

От БСП обаче смятат, че бюджетът за 2017 г. трябва да бъде приет.

Имаме задачи - първо - да приемем бюджета, за да не остава страната без бюджет, и второ - да проведем диалог, да направим дебат за изборните права, така както народът го поиска", каза вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова.