Това обяви в декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на групата Атанас Мерджанов, предаде БТА.

Подробни мотиви ще изложим пред всички парламентарни групи и отделни депутати, включително и независими, и от подкрепата им ще съдим кой от тях е опозиционер и кой скрита лимонка, каза той.

От името на ПГ на "БСП лява България" Мерджанов настоя всяка парламентарна група ясно и еднозначно да заяви отношението си към настоящето българско правителство.

Мерджанов отбеляза, че в енергетиката задълженията вече са над милиард лева, а във вътрешния ред и сигурността правителството за година и половина правителството не е успяло да завърши нито сантиметър от защитното съоръжение на границата с Турция, предизвикало е полицейски бунтове, увиснало без реакция след поредните стрелби насред София, включително с гаубица, оставило КАТ без регистрационни табели и още куп неразбории.

Сред другите теми за евентуален вот на недоверие той посочи отбраната, външната политика, промените в системата на здравеопазването, образованието, социалната политика заради замразените социални плащания и регионалната политика заради необоснованото увеличаване на винетните такси.

"Отворени сме и за вашите предложения, уважаеми нови опозиционери!", обърна се той към депутатите от ДСБ. По думите му темите, по които може да се констатира пълен провал, са толкова много, че има за всички.

От "БСП лява България" заявяваме и който има куража нека ни последва, че това правителство се провали, то не изпълни предизборното си обещание да бъде гаранция за стабилност, заяви още Атанас Мерджанов. Той отбеляза, че само през изминалата година на протест са се вдигнали полицаите, надзирателите, съдиите, шофьорите, лекарите, майките, музейните работници, библиотекарите.

На тази реалност се отговаряше с цинизъм, със системно отсъствие на министрите от парламентарния контрол, с изказвания за поршета, с разсъждения за ракия и сланина, за да стигнем до изявлението на Лиляна Павлова, която като същинска Мария Антоанета обясни, че който няма пари за винетка, просто може да не пътува, посочи Мерджанов.

Ситуацията, в която никой вече не знае какъв е съставът на управляващото мнозинство и какви са отговорностите на всяка една от политическите сили в него, е нетърпима, заяви депутатът.

Пазарлъкът, на който сме свидетели, е недопустим за една демокрация, тъй като основният източник на нейната легитимност – народният вот, е всекидневно изкривяван, добави той.

"Не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството, все едно става дума за някаква квартална кръчма”, посочи Мерджанов, цитиран от "Фокус".

Управлението на страната не трябва да се възприема като детска игра, а министерското кресло не бива да се ползва като примамка за този или онзи незадоволен заместник партиен лидер”, допълни още той.

Министър-председателят трябва в настоящата обстановка да потвърди легитимността на настоящето българско правителство, заяви Мерджанов.

"Това ли е стабилността, която ще загубим, ако правителството падне от власт?", попита той.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?