Нов случай на жестокост към дете в сливенското село Сотиря - двама мъже се опитаха да изнасилят 8-годишно момиче. По-сериозни последствия предотвратила майката на детето, която случайно видяла как мъжете посягат на дъщеря й и започнала да вика за помощ.

Момичето веднага е откарано в болница без опасност за живота. След преглед е установено, че няма сериозни наранявания и данни за извършени блудствени действия. Момичето е изписано за домашно лечение, предаде БНР.

Полицията е задържала мъж на около 60 години и момче на 15 години по случая, съобщиха от МВР.

По думите на кмета на селото Димчо Георгиев момчето е успяло да избяга от местопрестъпление, но малко по-късно е заловен от полицият.

Разследваме случай на блудствени действия между непълнолетни, съобщи пред репортер на БТА гл. комисар Димитър Величков, директор на ОД на МВР-Сливен. Той поясни, че 15-годишното момче и 8-годишното момиче живеят в един квартал и се познават. Възрастният мъж е бездомник и е обитавал постройката, където се смята, че е било извършено престъплението. На пострадалото дете е бил извършен медицински преглед в областната болница, след който е установено, че няма данни за изнасилване и е било освободено, каза още комисар Величков.

Кметът на Сотиря бе категоричен, че трябват законови промени, за да се спрат подобни престъпления. "Ако може, трябва да има постоянно присъствие на полиция на селото", подчерта той.

На 15 август в селото бе изнасилено и убито седемгодишно момиченце. Заподозреният за престъплението - 21-годишният Мартин Трифонов - бе задържан след мащабна акция на полицията, като оказа съпротива и бе прострелян. Той все още е в болница, посочи комисар Величков. Там му бе определена мярката за неотклонение "задържане под стража", повдигнати му бяха и обвинения.

В Сливен имаше множество мирни протести и бдения в памет на момиченцето. Организирана бе и подписка за отпадане на процедурата за съкратено съдебно следствие, чрез която има възможност присъдата на осъдения да бъде намалена. Хората настояват за най-строгото наказание - доживотен затвор без право на замяна.