"БСП за България" внася подписи в парламента с искане за отстраняването на Пламен Георгиев като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/. Това съобщи председателят на ПГ на левицата и на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

От БСП искат и отстраняването на заместника на Георгиев, за когото също излезли данни за имотни неуредици в декларациите му.

От левицата най-вероятно утре ще внесат подписката в парламента, но няма да се върнат в пленарната зала. Не смятаме да се върнем в парламента, това мнозинство е изчерпано, посочи Нинова.

Днес премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка за измъкване, казвайки или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск, коментира лидерът на БСП. Тя отбеляза, че Пламен Георгиев веднага е излязъл в отпуск до приключване на проверката на имотното му състояние. От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години, това е начин да се замете случаят, да се забрави от обществото и Пламен Георгиев да се върне на бял кон някой ден, коментира тя.

Нинова посочи, че са били против избора на Пламен Георгиев, както и против начина на създаване на КПКОНПИ. Според нея отстраняването на ръководството на Комисията няма да реши по същество проблема, защото няма как управляващите да си избират тези, които ще ги проверяват. Резултатът от такова решение е ясен - никога няма да има докрай борба с корупцията по високите етажи на властта, защото те са взаимнозависими и взаимнообвързани, коментира Нинова. Затова тя съобщи, че на КСНС ще предложи три-четири конкретни мерки за истинска борба с корупцията по високите етажи на властта. Много странно е, че човекът, който предложи Пламен Георгиев в парламента, днес за награда става министър на правосъдието, коментира още Нинова.

Зарков: Номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е толкова скандална и абсурдна, че граничи с провокация

"Номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е лоша новина. Тя е толкова скандална и абсурдна, че граничи с провокация. Провокация към общественото мнение, към юридическата общност, като такава. Сякаш се опитват да тестват до къде може да стигне търпението на българските граждани. За нас това търпение е изчерпано". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. Според него това е ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите пред българската съдебна система и да гарантира на гражданите ни елементарна справедливост. "Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа. Всъщност той е точно обратното. Последните две години той демонстрира всички лоши практики на законодателството, които човек може да си представи - погазване на правилника, на всички правила за обществена обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент, дори и от експерти", коментира Зарков.

По неговите думи Кирилов има почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни. "Тази целеустременост го вкарваше почти непрекъснато в бутафорни ситуации, в които един ден убедено твърдеше едно, на следващия ден още по-убедено защитаваше обратната ситуация", каза още народният представител. Зарков обясни, че днес премиерът го номинира, като му дава задача да направи така, че общинските съветници да бъдат в обхвата на прословутия антикорупционен закон. "Именно г-н Кирилов е вносителят на предложенията, с които общинските съветници се изваждат от този обхват. Той го направи на два пъти - веднъж миналата година, когато удължиха срока за приложение на закона по отношение на общинските съветници, и втори път, когато преди месеци вкара законопроект, с който да спаси общинските съветници от тези проверки. Аз не мога да се сетя за законодателен скандал в последните две години, в които Данаил Кирилов да не е лично замесен", категоричен е Крум Зарков.

Йончева: Пред Европейския съюз правителството на Борисов има лице на корупцията

"Пред Европейския съюз правителството на Борисов официално има лице на корупцията", това заяви водачът на листата за евроизборите на БСП Елена Йончева. Тя обърна внимание на статия, публикувана във влиятелния немски ежедневник "Щутгартер цайтунг" със заглавие: "Корупцията в България", придружена от снимка на Цветан Цветанов. Йончева цитира статията, в която пише, че Цветан Цветанов е най-известният търсач на изгодни сделки в България, който изглежда не измъчван от угризения на съвестта. В текста също се говори за лобисткия закон, който управляващите от ГЕРБ гласуват - за закоността на небостъргача "Златен век". Тя припомни думите на Цветанов, който наскоро е заявил, че няма кой да го накаже. "Той се самоопредели оттук нататък като "Цветанов плюс". Какво означава "Цветанов плюс"?", запита Йончева. "Дали това означава, че той вече подготвя мащабни манипулации на изборния процес?", попита още тя.