Премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага за правосъден министър Данаил Кирилов. Той е депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание.

"Първата задача, която му поставям, е да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм. Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има скандал, се подава оставка. Същото препоръчвам и на замесения в този скандал сега. Това мога да кажа по темата. Аршинът и стандартът трябва да бъдат едни и същи", заяви министър-председателят.

Самият Данаил Кирилов заяви, че в работата си като правосъден министър ще продължи мерките, разписани в доклада на ЕК за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка.

"Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм. Премиерът е поставил конкретна задача в тази връзка и смятам, че с общи усилия ще се борим, за да постигнем добър резултат. Много направихме досега, признава се работата от нашите партньори от ЕК. Надявам се да стигнем до положителен резултат", коментира председателят на парламентарната правна комисия.

Той посочи, че номинацията е сериозно предизвикателство, защото министерството е "тежко". На въпрос как ще се отрази на ПГ на ГЕРБ напускането му на парламента, Данаил Кирилов отговори, че групата е достатъчно силна и не би трябвало това да се отрази негативно.

"В работата си ще следвам Механизма за сътрудничество и оценка - продължаваме по мерките така, както са разписани в доклада", обясни той.

Данаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. Климент Охридски", където завършва специалност "Право". Избран е за народен представител в 44-ото Народното събрание от листата на ПП ГЕРБ в 23-ти Многомандатен район - София на парламентарните избори през 2017 г. Кирилов е народен представител и в 42-ото Народното събрание. В периода от август 2009 до май 2013 г. е областен управител на Област София. Владее английски и руски език.

Новината дойде на свикана пресконференция за подписване на коалиционно споразумение между ГЕРБ и "Обединени земеделци". Споразумението бе  подписано за подкрепа на кандидатите от листата на управляващите за членове на Европейския парламент.

Върху документа подписите си положиха двамата лидери Бойко Борисов и Петя Ставрева, който влиза в сила от днес. Партиите ще продължат политическото си партньорство и за предстоящите през тази година местни избори, за което ще има възможност за подписването на допълнителни споразумения по места.

"Работата ни с "Обединени земеделци" винаги е била на показ, с взаимно уважение, зачитане. Мисля, че това е една добра репетиция за местните избори, да работим съвместно и заедно", заяви Бойко Борисов след подписването на споразумението.

"Винаги сме работили за консолидацията на партиите от демократичното пространство", заяви от своя страна Петя Ставрева. Според нея е от изключителна важност Европейската народна партия (ЕНП) да победи в България на предстоящите избори.

"Смятаме, че кандидатите на ГЕРБ ще бъдат силен глас на България в Европейския парламент. Това е крачка към бъдеща победа на предстоящите избори", подчерта още Ставрева.

На предстоящите евроизбори, насрочени за 26 май, ГЕРБ постигна съгласие за общо явяване със СДС, които получиха две места в листата, едно от които се счита за избираемо.