"Внасяме другата седмица вот на недоверие за корупция", обяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

"Оставката и падането на този кабинет е гаранция за просперитет на България и перспектива пред българския народ", заяви тя.

Нинова информира, че днес от левицата ще внесат предложението за анкетна комисия, която да установи фактите за закупуване на акции в ПИБ от държавната банка за развитие на занижени цени. До дни внасяме предложението за парламентарна комисия за липсващите 700 млн. лева от хазната, вследствие на лобизъм, задкулисие и скрити договорки в хазарта, посочи още тя.

Лидерът на БСП коментира, че съществуват поне три реалности в момента в държавата - първата е пандемията от COVID-19, втората е социалната и икономическа криза, която идва след нея, и третата - най-опасната - разрушаването на държавността. По думите й все повече се засилва усещането, че болестта се използва за политически цели.

"Прави впечатление, че случаите на заразени растат правопропорционално на скандалите, генерирани от властта, а всяването на страх и затягането на мерките служи за прикриване на тези скандали и за закрепване на управлението", коментира Нинова. Относно задаващата се икономическа и социална криза, тя посочи, че "с просто око се вижда, че идва торнадо, което засмуква и унищожава работници, фирми, инвестиции и домакинства".

Нинова обвини управляващите, че участват в разрушаването на темелите на дома ни България. Всички институции са се съгласили в Алепу да се строи хотел, а не подпорна стена, даде пример тя."Премиер заплашва разследващ журналист и евродепутат в телефонни разговори и унижава българския парламент чрез неговия председател. А докато прави всичко това, спи с пистолет до главата, обкръжен от пачки пари. Други бизнесмени разкриват как силово и арогантно им се отнемат фирми. Това е разпад на държавността", посочи още лидерът на БСП.

"И за да не остане нищо неразрушено след вас, атакувахте безпрецедентно и президентската институция. Не просто Румен Радев, а президентската институция", подчерта Корнелия Нинова. Очевидно това управление си отива, но си отива с наследство - след вас и потоп, коментира тя.

"И сега, когато се сривате, се опитвате да ни въвлечете в задкулисието, да излъжете, че сме съучастници в разпадането на България", каза Нинова и посочи, че е направен опит чрез нея да се внушат връзки на БСП с бизнесмени, но неуспешно. Видя се, че това е лъжа, заяви тя.

Нинова посочи, че вчера бивш министър от правителството на Борисов е задал въпроси за тайни договорки между БСП и ДПС за управление на страната. Уважаеми скрити в сенките персони, и това няма да успеете, най-малкото защото не е вярно, но най-вече защото хората помнят. Ние отдавна са казали истината за управлението днес и тя е: "България се управлява от нова тройна коалиция - ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС", каза Нинова.

Тя посочи, че пред ръководството на БСП преди четири години и имало избор дали да седне на трапезата и да получи порция от властта с грижа за себе си или да се опълчи на този модел на управление с грижа за хората. "Ние избрахме второто, не е никак лесно. Понесохме много удари за четири години, но веднъж избрали този път на развитие на България, го продължаваме", заяви тя.