Вчера изненадващо премиерът обяви, че разпоредил спиране на процедурата, докато не се синхронизира с Брюксел.

Днес енергийният министър Драгомир Стойнев обяви от Китай, че "Южен поток" е необратим европейски проект и въпросът при него е не дали ще се строи, а как".

Случи се нещо, което беше ясно отдавна -  че "Южен поток" не може да се прави напук на ЕС, коментира депутатът от левицата Георги Кадиев.

"Самата позиция, че строим, независимо какво мисли ЕС, е грешна. Тя по никакъв начин не е обсъдена и решена вътре в БСП. И за решението на премиера не бяхме информирани. Но го считам за правилно", каза той пред БНР.

Кадиев не знае как премиерът е взел решението, но предположи, че е водил диалог с лидерите на двете партии.

"Ние не се отказваме от проекта и в момента, в който се изясни - продължаваме напред", добави Кадиев.

Нашата позиция е в подкрепа на „Южен поток” по европейските правила, заяви евродепутатът Илияна Йотова.

Димитър Дъбов от ръководството на БСП каза след старта на наказателната процедура на ЕК, че трябва да проявим характер и да доведем докрай решението за изграждане на „Южен поток”.

БСП е удивена от решението за прекратяване реализацията на проекта "Южен поток", обяви в интервю за ИТАР-ТАСС зам.-председателят на партията Янаки Стоилов.

"Решението, което беше обявено от Пламен Орешарски, смущава. По-добре би било да се внесат корекции в проекта едновременно с неговото реализиране. БСП подкрепя еднозначно "Южен поток" при изпълнение на изискванията на ЕС", коментира Стоилов пред руската агенция, цитиран от БГНЕС.

По думите му е очевидно, че този проект е станал заложник на геополитическите интереси и правителството е трябвало да отстоява по-твърдо националните интереси.

ДПС: Йотингер носи вина

От ДПС също заявиха, че газопроводът не трябва да се строи "въпреки Брюксел".

"Никога за решенията на премиера не е било необходимо да се уведомяват политическите сили, защото това, което премиерът каза вчера, не е по-различно от това, което досега е казано на българското общество", коментира днес Рамадан Аталай пред БНР.

Той добави, че не знае дали има американски натиск върху кабинета, но този проект е нужен на България от ДПС потвърждават, че ще бъдат спазени всички изисквания.
Решението за замразяване на проекта Орешарски обяви след среща с трима американски сенатори.

"Ако ЕС ни спира "Южен поток" и причината не е в България, как тогава ЕС ще покрие неустойките по този проект", попита Аталай. Той уточни, че не е запознат с договорите по проекта.

Пред Дарик Аталай беше по-конкретен:

"Само преди няколко месеца цялостната отговорност и тежест по преговорите за „Южен поток" беше прехвърлена на еврокомисар Гюнтер Йотингер и ако има пропуски по този проект, основният отговорник е той".

"Да не вдигам летвата по-нагоре, но съм убеден, че и господин Борозу е запознат с цялостната ситуация. Може би трябваше да се сетим и да поканим някой и от Америка като наши партньори", заключава Аталай.

ГЕРБ: Разсекретяване

От ГЕРБ видяха в разнопосочните изявления на премиера Пламен Орешарски и министър Драгомир Стойнев вероятност за поети ангажименти за изплащане на неустойки, след като България замрази проекта "Южен поток".
От ГЕРБ поискаха разсекретяване на договора с "Газпром" за "Южен поток" и призоваха БЕХ да задължи проектната компания "Южен поток" да спре авансовите плащания към изпълнителя на проекта "Стройтрансгаз".

Ще поискаме тази седмица да има изслушване на премиера Пламен Орешарски пред парламента, обяви Цецка Цачева. Заедно с него ще настояват да дойде и министър Драгомир Стойнев, за да отговорят "на многото въпроси без отговор".

Кремъл и ЕК

Кремъл смята за преждевременно да коментира изявлението на властите в България за спиране на „Южен поток”, заяви междувременно пред РИА Новости говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Трябва да се изясни, засега е рано да се каже каквото и да е, добави той.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер, подчерта, че ЕК приветства решението на правителството на България за временно преустановяване на строителството на "Южен поток", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР.

Кръстосан огън: "Смущаваща" изненада за "Южен поток"

АНКЕТА: Основателни ли са мотивите срещу ''Южен поток''?