Столетницата трябваше да проведе в неделя, 14 август, заседание на Националния съвет, на което официално да бъде взето решение кой да бъде издигнат за кандидат.

Още в началото на седмицата обаче то беше отложено за неопределена дата, защото все още нямаше издаден указ от президента за освобождаването на одобрения и от АБВ ген. Румен Радев от поста командир на ВВС и от военна служба.

В сряда, след като правителството прие оставката на Радев, в късния следобед Росен Плевнелиев издаде указа. Той обаче не беше обнародван в днешния брой на "Държавен вестник" и генералът все още не отговаря на изискванията на закона да бъде номиниран официално.

Очаква се указът за освобождаването му да бъде обнародван в броя, който излиза следващия вторник и така да отпаднат пречките Радев да влезе в предизборната надпревара.

Междувременно от БСП обявиха, че Изпълнителното бюро на партията е взело решение заседанието на Националния съвет да се състои в сряда, 17 август, от 13 часа.

Лидерът на партията Корнелия Нинова увери, че изборът не е предрешен и ще бъдат гласувани имената на всички останали номинирани - Мая Манолова, Михаил Миков, Илияна Йотова, Румен Гечев, Янаки Стоилов, Таско Ерменков и Марио Трайков.  

Нинова обаче не скри, че лично тя е номинирала ген. Радев, затова се смята, че решението е предизвестено, въпреки вътрешната опозиция.

Неофициално за кандидат-вицепрезидент се спряга евродепутатката Илияна Йотова.