Народните представители от БСП няма да влязат в пленарна зала и при обсъждането на ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Това увери Христо Проданов, заместник-председател на ПГ на БСП за България, по време на пресконференция в централата на партията. Проданов коментира въпроса с предстоящия дебат за президентското вето. "Изпълняваме решението на Националния съвет да не влизаме в парламента", заяви той.

От БСП решиха да напуснат парламента, след като от ГЕРБ наложиха своите виждания за промени в Избирателния Кодекс. Основните промени бяха в повишение на прага на праференциите, оставяне на старата ЦИК, обжалване на решенията и и машинното гласуване. В крайна сметка от ГЕРБ се съгласиха на запазване на преференциите и на избор на нова ЦИК. Президентът наложи вето на закона и призова БСП да се върне в зала, но от левицата са непреклонни.

Проданов бе категоричен, че засега няма предпоставки за връщане в пленарна зала, след като управляващите вече са заявили, че ще отхвърлят ветото. Според него няма повод за свикване на Националния съвет за преразглеждане на решението депутатите на БСП да напуснат парламента.

"Имаме ясно решение на Националния съвет, в което се казва каква е нашата позиция и каква е причината нашите народни представители да са извън Народното събрание. В същото време от другата страна ни отговарят, че това, което предлагаме, е невъзможно и няма да се приеме. Тогава няма причина да се свиква Националният съвет", коментира той.

Христо Проданов иронизира "къртовския" труд на Народното събрание като изброи дейността по приемане на отчет за дейността на НЗОК за 2017 г., изслушване на министъра на икономиката, отчет на Комисията за защита на личните данни. Проданов изтъкна, че в същото време в страната зреят спонтанни протести и визира този на медицинските сестри, насрочен за утре.

Проф. Георги Михайлов коментира, че на 100 хиляди души у нас се падат 485 сестри, докато в ЕС - те са средно 740. "Дефицитът на медицински сестри по признанието на министър Ананиев е над 30 хиляди. През последните десет години над десет хиляди са напуснали страната и над 15 хиляди са сменили своята професия или са се пенсионирали", изтъкна той.

Според него възнагражденията, които получават специалистите по здравни грижи, са изключително ниски. По думите на проф. Михайлов нетната заплата много често не достига и 700 лв.

Христо Проданов допълни, че за последните две години увеличението на депутатските заплати е около 1000 лв. и припомни, че от БСП за трети пореден път се опитват да прокарат предложението за замразяване на депутатските заплати. Той попита в кой друг сектор има такова увеличение на заплатите.