Депутатите от "БСП за България" Иван Иванов и Йордан Младенов, пътували на разноски на парламента до Залцбург за ловно изложение, ще върнат парите. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в отговор на журналистически въпрос на пресконференция след среща с Партия на Зелените.

Нинова определи като абсолютно недопустимо поведението на двамата депутати. И вчера им казах: "Веднага връщате парите, които сте ползвали", коментира тя. Нинова посочи, че, ако зависи от нея, никога не би се подписала под такава командировка. Според нея не е разбираемо, че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се е подписала, и не само защото народните представители от БСП отсъстват от пленарна зала. "Дори и да сме в парламента, не бива да се харчат народни пари за изложения по лов и риболов", смята лидерът на БСП. По думите й това нито повишава качеството на законодателната работа, нито авторитета на парламента.

В отговор на въпрос Нинова отново каза, че няма да влязат в пленарна зала за обсъждането на ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Самите управляващи обявиха предварително, дори без да са прочели мотивите, че ще го отхвърлят, отбеляза тя. Според Нинова нов дебат със същите аргументите, които левицата е излагала в продължение на 26 часа и не са били чути, очевидно няма да доведе до резултат.

В ръцете на мнозинството е да променят правилника на Народното събрание, каза още лидерът на БСП относно предстоящото разглеждане на предложенията за изменения. Ние сме дали своето становище, отказали сме се от всякакво заплащане и ползване на командировъчни, посочи Нинова. Тя обаче настоя да се разгледа и предложението на БСП за намаляване и замразяване на заплатите на депутатите и те да не се увеличават автоматично на всеки три месеца.

Лидерът на БСП обяви, че продължават със срещите за общ фронт за честни избори и днес са обсъдили промените в Изборния кодекс с Партията на Зелените. В разговорите се видя, че имаме еднакви позиции по отношение на приетите промени от управляващото мнозинство, посочи тя. Настояваме да се възстанови правото в избирателните комисии решенията да се взимат с две трети мнозинство, да се възстанови обжалването пред ВАС с касационна жалба, да се изчистят списъците от мъртвите души, да се възстановят преференциите, отбеляза Нинова. Лидерът на БСП уточни обаче, че както са заявили по-рано няма да влезат в парламента за гласуването на ветото на президента. На въпрос дали ще присъстват в пленарна зала на обсъждането на ветото на президента върху Изборния кодекс, тя отговори: "Вече обявихме нашето решение, че няма да влизаме в парламента при обсъждането на ветото. Самите управляващи обявиха предварително, че ще го отхвърлят, без дори да са прочели мотивите". По думите на Нинова БСП няма смисъл да участват в нов дебат, в който да изложат отново същите мотиви, които са излагали в продължение на 25 часа, когато са били гласувани промените.

Във връзка с промените в правилника на Народното събрание заради отсъствието на депутатите от БСП, тя коментира: "В ръцете на мнозинството е да променят правилника, ние сме дали своето становище, отказваме да получаваме заплатите си, но въпросът трябва да се реши принципно. Искаме да се разгледа и нашето предложение да се намалят и замразят заплатите на депутатите".

Христо Дунчев, изпълнителен секретар на Партия на Зелените, поиска приетите промени в кодекса да бъдат оттеглени. Всички тези изменения и допълнения са насочени само към едно - даване на възможност за предимство и манипулиране на изборния процес, коментира той. Дунчев поиска да се включи и сканиране на протоколите.

Владимир Николов, председател на Партията на зелените, заяви: "Всички промени в Изборния кодекс дават възможност за предимство и манипулиране на изборите. Нашето предложение е да не се обсъждат едно по едно тези решения, които са приети, а изобщо да се оттегли законът и да се остави старият Изборен кодекс. Така ще отговорим и на изискването в предизборна ситуация да не пипаме изборни правила". Той допълни, че е необходим по - голям контрол върху движението на протоколите и бюлетините. По думите му към машинното гласуване трябва да се включи и електронно сканиране на протоколите, и машинно преброяване. "Призоваваме управляващите, гласувайки ветото на президента, да се откажат от идеята за промяна на Изборния кодекс", заключи Николов.