Президентът осигури авариен изход от ситуацията за БСП и авариен вход за тях в Народното събрание. Това коментира на брифинг Тома Биков от ГЕРБ във връзка с ветото на държавния глава върху промените в Изборния кодекс /ИК/.

Според председателя на Правната комисия Данаил Кирилов ветото е политическо, като чрез юридически аргументи се интерпретират неверни ситуации.

Както се очертава ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което държавният глава ще трябва да подпише указ за обнародване на закона, обясни Кирилов. Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на внесен законопроект за преференциите от ГЕРБ, добави още той. От ГЕРБ не изключват и възможността при дебатите в правна комисия да има увеличаване на машините за гласуване на евровота - от 3000 на 3500.

Ако президентът иска да е българският Мадуро, позицията му за машинното гласуване говори за това, коментира Александър Ненков.

Държавният глава е бил заблуден за обжалваемостта на актовете, отбеляза още Данаил Кирилов. Според него Радев не се е вслушал в правния си съветник Емилия Друмева, а се е доверил на млади юристи от ПГ на "БСП за България". Той беше категоричен, че в ИК не се засягат правата на субектите за обжалване на изборния процес и няма актове, които да не подлежат на обжалване.

От ГЕРБ благодариха на Румен Радев за неговото усърдие при налагането на ветото и обещаха добросъвестно да се запознаят с мотивите му.