БСП поискаха отговори за лобистка, според тях, поправка в Закона за обществените поръчки. С нея отново се дава възможност на частните болници да се плащат в пъти по-скъпи едни и същи лекарства спрямо това, което се плаща на държавните и на общинските болници. Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от трибуната на Народното събрание.

Тя припомни, че през 2016 г. частните болници са били освободени от задължението да правят търгове за лекарства, а в началото на годината се е разбрало, че тази промяна в закона е довела до това с общите ни пари на частните болници да се плащат седем пъти по-скъпо лекарствата. Тогавашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев е поел ангажимент да се внесе поправка в закона, а ЕК е образувала производство срещу България за нарушаване на договора за функциониране на ЕС.

"Министерският съвет тази седмица приема тази поправка и изравнява статута на държавните и частните болници. Някъде между МС - от чиято стенограма личи, че има поправка, - и тази зала на НС поправката за частните болници изчезва от закона", посочи Корнелия Нинова. "Някой да дойде да отговаря, кой промени това, под чий натиск и в чии лобистки интереси вчера вие всички, освен БСП, гласувахте поправката в Закона за обществените поръчки", призова тя.

Имате конституционен проблем, обърна се Нинова към управляващите и посочи, че според Конституцията държавната и частната собственост са равнопоставени, а те изваждат частната собственост извън тази равнопоставеност и чрез закон й създават привилегии.

Имате европейски проблем, защото ако България не изпълни препоръките на ЕК и не направите равнопоставени частните и държавните болници, когато харчат обществен ресурс, ще продължи наказателната процедура срещу България, коментира още лидерът на БСП. И отбеляза, че тези процедури завършват с финансови санкции, които плаща българският народ.

"Третият въпрос, който искаме да ви поставим, е въпросът за лобизма. Значи някой между МС и сградата на НС изтри текста в полза на частни интереси", каза Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че преди четири години за пръв път от трибуната на НС са произнесли изречението, че корупцията вече е заложена в закона от правителството на ГЕРБ. И ето ви последният ярък пример за това - през закона седем пъти по-скъпо лекарство за частните болници спрямо същото в държавните и общинските, добави Нинова. Кой ще носи отговорността за това, че изтрихте в последния момент този текст от Закона за обществените поръчки, попита тя. "Отговорността трябва да се носи от правителството, защото който и да си е позволил да го направи, не е толкова смел, че да го направи без протекции", заяви Нинова.

"И в криза ли ще продължите да крадете", попита още лидерът на БСП. По думите й управляващите внушават, че изходът от тази ситуация е да се вдигат данъците - например догодина, за да има финансова стабилност. "Не, не това е изходът, не трябва да се вдигат данъци", заяви Нинова. Според нея трябва да се ограничат парите, които изтичат през корупционни схеми, и те да влязат в българската икономика и в дома на всеки българин.