Три дни след като името на Бенчо Бенчев бе свързано с това на Димитър Желязков-Очите, скандалът опря персонално до министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев. Повод за новата глава от сагата с общинския съветник от листата на БСП в Бургас стана участието на Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на червената партия в "Тази сутрин" по bTV. В национален ефир той цитира твърдение във Фейсбук на Георги Кадиев, че Борисов е един от висшите държавници, гостували в дома на Бенчо Бенчев.

Това предизвика началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова да се включи извънредно по телефона и да опровергае обвинението. Заедно с нея позиция изрази и депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който зададе въпрос за връзка на Бенчев с президента Румен Радев.

Всичко започна с постинга на Георги Кадиев от понеделник. В него той разказва, че Бенчо Бенчев още преди години му е споделил, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е посещавал в дома му в Бургас, докато бил главен секретар на МВР.

"Когато го видях в листата на общинските съветници на БСП, разбира се, веднага стана ясно защо е там: финансира кампанията", добавя Кадиев по адрес на Бенчев.

Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП коментира скандала в сутрешния блок на bTV, като изтъкна как Бенчев е избран за общински съветник и с гласовете на ГЕРБ и останалите партии. Той заяви още: "Г-н Бенчев в свое интервю от преди няколко месеца казва, че всички президенти и премиери са били гости в неговата къща, включително и сегашният премиер. Сега и г-н Кадиев го казва".

Освен това той цитира думи на Румяна Бъчварова от 2016 година, когато беше вътрешен министър и заяви, че "няма политически чадър над Димитър Желязков". Това се случи, след като Митьо Очите оцеля при престрелка в Слънчев бряг.

Това накара началника на кабинета на Бойко Борисов да се включи извънредно по телефона.

"Изумявам се как представител на БСП, който претендира да е сериозна партия, може да спекулира така с факти и изказвания. Първо, по повод на политическия чадър отговорих на конкретен въпрос дали е имало такъв от ГЕРБ и аз категорично отрекох, защото нямаше никакви такива доказателства. Що се отнася до бизнеса му, тогава започна проверка и предполагам, че случващото сега е резултат именно от него", коментира раздразнена Бъчварова.

Попитана дали знае Бойко Борисов да е гостувал на Бенчев, тя отговори категорично, че откакто работи с него, знае, че той не ходи в частни имоти и домове. На въпрос дали не е възможно това да се е случило, когато беше главен секретар на МВР, тя отвърна, че няма такава информация, но повтори, че доколкото го познава, той не прави това в нито едно от качествата си.

В пряко включване от Бургас и Тома Биков заяви, че за първи път чува подобна теза. На свой ред той контраатакува с въпрос дали бизнесменът не е участвал в предизборната кампания на президента Румен Радев и дали той не е получил от него пари.

"Да, участвал е, всички наши активисти са участвали в кампанията на Румен Радев, как точно, се затруднявам да кажа", отговори Зафиров.