Заседанието на парламента е временно прекратено поради липса на кворум. Проверката на кворума беше по искане на ПГ на БСП. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи проверката след пререкания в зала и тълкуване на правилника. Проверката показа, че в залата са 114 народни представители от минимум необходимите 121.

Преди това мнозинството гласува удължаване на пленарното заседание до приемане и на четирите точки в програмата за днес.

 

Парламентарната група на БСП напусна пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния стил на управление на Народното събрание, който управляващото мнозинство налага.

Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на групата Драгомир Стойнев. Депутатите от БСП напуснаха залата след като председателят на НС Цвета Караянчева предложи три нови точки в дневния ред за днес, една от които за предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.

"Не е нормално в последния момент да се променя дневният ред на парламента и по този начин да се лиши опозицията от възможност за воденето на един конструктивен дебат в полза на българските граждани", заяви Стойнев, цитиран от БТА. Според него ръководството на парламента не може да формулира дневния ред дори за една седмица, а как да очакваме от правителството да формулира визия за развитие на страната.

Прави се опит за отклоняване на вниманието от отстраняването на председателя на НЗОК, защото той извади на дневен ред скандална информация за задлъжнялост на касата спрямо други каси и поради тази причина - невъзможност българските граждани да получат качествено здравеопазване, посочи Стойнев.

Според БСП Цвета Караянчева е нарушила правилника на НС. Тя има право да промени дневния ред единствено и само в изключителни случаи, каза Стойнев и попита кое е изключителното днес. Толкова ли не можеше в сряда да гласуваме дневен ред, който да важи за сряда, четвъртък и петък, толкова ли е трудно да се планира за три дни, попита той. Явно на управляващите им е трудно заради липсата на капацитет, коментира Стойнев.

Остро протестираме срещу този произвол на управляващото мнозинство. По този начин не може да се работи, заяви Драгомир Стойнев.

Йордан Цонев също се възпротиви като обясни, че те отдавна са предупредили Караянчева, че депутатите от ДПС ще отсъстват заради празника Рамазан Байрам. Той определи смяната на Плочев като важна точка, по която ДПС имат позиция, но сега няма да могат да я защитят. Някои депутати от ДПС също напуснаха залата.

Самата Караянчева пък обясни, че има право когато има готови закони от комисии, да ги вкарва в дневния ред и припомни упреците на опозицията, че не работят достатъчно и имат прекалено кратки дневни редове.