"Наивно е да смятаме, че българската позиция е автономна. В Македония се случва директен сблъсък на западни и източни интереси. Това, че в момента Западът иска бързо да вземе Македония, е в синхрон с нашия интерес", смята социологът.

 "Двамата ни основни държавни мъже - Радев и Борисов, все още ходят по въжето без да падат. Все още българската външна политика не е изнесла навън нашите вътрешни ежби. На косъм е, но още не се е случило."

Така социологът Първан Симеонов коментира пред Bulgaria on air вчерашното разминаване между премиера и президента по отношение на гостуващия в България македонски президент Георге Иванов. Радев разговоря с него, но премиерът отказа планираната за днес среща.

"Малко прекалена, но разбираема е позиция на Борисов на фона на това, което Георге Иванов направи по отношение на Зоран Заев. Борисов показа недвусмислена подкрепа за усилията на Заев, съответно за евроатлантическата перспектива на Македония", каза Симеонов.

След постигане на съгласие между Ципрас и Заев за името на Македония президентът Иванов проведе среща със Заев само за 120 секунди и заяви, че няма да подпише договора.

"Чест прави на Румен Радев, че не прекали в отговора. В тази ситуация той можеше да се поддаде на закачките, че това е продължение на ревността между двамата. Може и да е имало нещо такова, но не това е водещото. На Борисов вероятно му се е усладило да оставят Румен Радев и Георге Иванов от грешната страна на историята. Но Радев не реагира прекомерно. Реагира сравнително сдържано с един логичен в тази ситуация укор", коментира социологът.

"Двамата ни основни държавни мъже - Радев и Борисов, все още ходят по въжето без да падат. Все още българската външна политика не е изнесла навън нашите вътрешни ежби. Но косъм е, но още не се е случило", смята той.

Първан Симеонов анализира и политическата ситуация, довело до постигането на компромис между Гърция и Македония в дългогодишния спор: "Наивно е да смятаме, че българската позиция е автономна. В Македония се случва директен сблъсък на западни и източни интереси. Нашите западни партньори и по-западните от тях се опитват бързо да вземат Македония в НАТО. Нашите източни приятели заявиха, че няма току така да приемат това".

Къде е нашият интерес тук?

"Реакциите на Борисов вероятно или са съгласувани със Запада, или той гледа да не бъде много на терена, за да не сбърка нещо. Много се нафантазирахме, че сме нещо страшно във външната политика. Нищо такова не сме. Борисов не е професионален дипломат. Той е с битови възгледи за политиката, което се харесва на българите. Напоследък са успешни. Понякога има моменти, когато Борисов гледа да не се бърка много между шамарите. А шамарите са сериозни, както става ясно. Но това, че в момента Западът иска бързо да вземе Македония е изцяло в синхрон с българския национален интерес", смята Симеонов.

И още: "Важно е по-нататък да уплътняваме отношенията с Македония. А не просто да я пуснем в Запада и до няколко години търговският оборот и активни връзки с Гърция ще направят така, че гърците да им станат по-близки, отколкото кръвните им братя".

Той акцентира и върху още един въпрос: "Един от най-големите проблеми в българо-македонските отношения е, че българското население е станало малко безразлично."

Социологът коментира и вътрешното напрежение, което избива в редица сектори и министерства: "Обективно погледнато няма някаква страхотна заплаха за това правителство - икономиката е по-добре, не се очертава ярка алтернатива. Има обаче субективни, човешки проблеми. Дали на всички ще им издържат нервите на Борисов, на Валери Симеонов? Логиката сочи, че това правителството би трябвало да се задържи, но в политиката се случват и нелогични, изненадващи неща. Справка - случката с Македония."

По повод предстоящия вот на недоверие, заявен от БСП, социологът каза: "Съмнявам, че вотът ще бъде успешен. Но работата на един вот е да се създаде дебат. Опозицията си е сложила хубав политически календар. Но цялата политическа амалгама ще се сплоти зад този вот".

На въпрос за нови политически играчи той каза, че кандидати има, но засега не излизат на терена: "Всички се чудят какво ще прави Слави Трифонов. Сигурно ще има и други. Те се появяват точно в моменти, когато има желание от проветряване на системата. Дали ще се появят е въпрос на политическо инженерство."

"Борисов е изнервен и вероятно уморен. Това прилича на нещо средно между умора и работохолизъм. Той се срасна с това, което прави. Във външнополитически план започна да плува в свои води, започна да му се харесва. Получава и нелоши отзиви от партньори навън. В същото време ми се струва, че в политически план не е много свеж", заяви още социологът.