Вчера от ГЕРБ заявиха, че ще обжалват вота в Кърджали, Кирково и Тетевен, левицата и "Зелените" - в София, а СДС - в Своге и Видин.

Днес първо БСП поиска да бъдат касирани изборите за местна власт в Кюстендил. Депутатката от Коалиция за България Мая Манолова, избрана от този район, съобщи, че за трите вида избори в Кюстендилско са обявени за недействителни около 5000 гласа от общо 30 000.
Според нея част от тези недействителни бюлетини са определени за такива субективно от мнозинството на ГЕРБ в секционните комисии.
"Изготвили сме жалба срещу нарушенията, която ще подадем в понеделник пред Административния съд", добави тя, цитирана от БТА.

Манолова посочи, че е била в секционна избирателна комисия в изборния ден именно, когато там е извършвано броенето на бюлетини.
"Обадиха ми се много наши представители в СИК, за да ми кажат, че членовете на ГЕРБ, които са мнозинство в избирателните комисии, обявяват за недействителни бюлетини на български граждани заради удебеляването на знака "Х", каза тя.

Депутатката разговаряла с председателя на Общинската избирателна комисия. "Въпреки това ми се обадиха, че председателите от ГЕРБ са продължили да решават по тяхно усмотрение коя бюлетина е действителна и коя не. Отидох в една от проблемните секции и това се оказа абсолютно вярно", добави тя.

Манолова отново обясни, че е била в секционната комисия в момента на броенето на бюлетините на основание чл. 210 от Изборния кодекс, според който по един представител на политическа партия може да присъства при преброяването.
Законът обаче забранява присъствието на депутати или представители на политически сили при предаването на изборните книжа и секционните протоколи в Общинската избирателна комисия, какъвто е случаят с депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов, уточни депутатката.

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че двамата народни представители няма да бъдат наказани, защото не са били вътре в залата на ОИК.

По-рано днес пък лидерът на БСП заяви, че освен касиране на вота в София, което БСП вече обяви, че ще поиска, може да се настоява за цялостно обявяване на изборите за невалидни. Станишев бе категоричен, че е нужно пълно преброяване на целия изборен резултат.

На пресконференция по-късно той уточни, че искания за касиране на изборите ще бъдат направени в много общини, като всички жалби ще бъдат внесени в законовия срок - това вероятно ще са Силистра, Нова Загора, Етрополе и Ботевград.
"Президентските избори не са предрешени. Ако има достатъчно основание, БСП няма да се поколебае за касиране на президентските избори", заяви Станишев и добави, че се надява Бойко Борисов да не се отметне от думите си, че не е против ръчно преброяване на бюлетините.

Премиерът обаче призова да се изчака да излязат резултатите и да се види колко са недействителните бюлетини процентно. През годините този процент е бил около 7-8. Ако са около 7% - това е колкото на всички избори досега, заяви той.
Вчера от БСП обявиха, че броят на недействителните бюлетини е 700 000 или над 6%, но според тях досега процентът е бил едва 2.
Справка на ЦИК наистина показа, че на последните избори за парламент през 2009 г. недействителните бюлетини са били 97.3 хиляди или 2.25% от всички подадени, на местния вот през 2007 г. обаче в София са стигнали до 6, 2 на сто.

"Като искат да касират изборите, да ги касират. Но аз не виждам никакво основание за това", добави обаче Борисов.

В същото време от ГЕРБ съобщиха, че ще обжалват вота за кмет на Шумен, където досегашният градоначалник от БСП Красимир Костов спечели още на първи тур. Заради загубата областният управител на Димитър Александров, който се кандидатира за кмет от ГЕРБ, подаде оставка.

За искането за касиране съобщи днес на извънредна на пресконференция общинският лидер на партията Веселин Златев, предаде „Фокус”.
"След двудневен тежък труд на експерти, работили с преписи от протоколите за местния вот, е установено, че в близо 90% от протоколите не може да се направи по никакъв начин извод за удовлетворителна контрола. Първо, вписаните числа за брой гласували и брой подадени бюлетини не съответстват. Второ, броят на недействителните и действителните бюлетини не отговарят на броя на намерените. Трето, сборът от гласовете за отделните кандидати за кмет не отговаря на броя на действителните бюлетини", обясни той.

Областният лидер на РЗС в Добрич Кирил Костов пък е внесъл жалба, в която се иска касиране на изборите за общински съветници.