ПГ на "БСП за България" прие Димитър Георгиев да остане член на групата и изключи Спас Панчев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Народният представител Димитър Георгиев ще замрази членството си в БЗНС "Александър Стамболийски" и е изразил своето желание да остане да работи с парламентарната група за целите и политиките на коалицията "БСП за България".

Народните представители от "БСП за България" са взели и решение да изключат Спас Панчев от групата. Те настояват той да напусне парламента, в който е влязъл от квотата на "БСП за България" и да освободи мястото за следващия от листата в Стара Загора.

По-рано днес БСП изключи Земеделския съюз "Александър Стамболийски" от лявата коалиция "БСП за България". Решението бе взето на съвместно заседание на Коалиционния съвет, Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група. До това решение се стигна, след като в събота на конгреса на земеделците обявиха, че напускат коалиция "БСП за България".

Секретарят на парламентарната група на левицата Атанас Зафиров посочи, че причина е намерението на земеделците да участват самостоятелно на местните избори догодина. И още:

"Категорично не сме съгласни с изказаното становище от председателя на Земеделския съюз "Александър Стамболийски", че БСП и коалицията трябва да търсят компромиси с управляващата коалиция. Всъщност това не е нещо ново, тъй като е факт, че в страната, в определени общини, съветниците на Земеделския съюз "Александър Стамболийски" работят заедно с ГЕРБ и подкрепят мнозинствата на ГЕРБ. Мога да спомена и Пловдив, и Видин, Тунджа-община. Това е неприемливо", допълни Зафиров.

От социалистическата партия призоваха двамата депутати от земеделския съюз - Спас Панчев и Димитър Георгиев, да напуснат парламента по морални причини, тъй като вече не са част от коалиция "БСП за България".

Панчев заяви обаче, че със съпартиеца му Димитър Георгиев нямат намерение да напуснат парламента, а ще бъде независими депутат.