На съвместно заседание на Коалиционния съвет на "БСП за България", Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ на "БСП за България" бе взето решение за изключване от коалицията на Земеделски съюз " Александър Стамболийски". Това решение БСП взе основание чл. 22 от Коалиционния договор, който гласи: Партия, член на коалицията, взела решение за самостоятелно участие в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, както и в избори за общински съветници и кметове и за членове на ЕП, се изключва от Коалицията.

До днешното решение се стигна, след като в събота, на Конгреса на земеделците беше потвърдено решението им за самостоятелно явяване на избори, се казва в съобщение на БСП.

БСП единодушно е отхвърлила предложението на ЗС "Александър Стамболийски" "по отношение на конкретни политики да бъдат направени компромиси с ПП ГЕРБ".

Участниците в дискусията бяха категорични, че депутатите, представители на ЗС "Александър Стамболийски", трябва да напуснат парламента по морални причини, тъй като вече не са част от коалиция "БСП за България", заявиха от БСП.

Земеделците в групата са двама - Спас Панчев (председател на партията, на снимката) и Димитър Георгиев. Те обаче възнамеряват да станат независими депутати.

Към момента групата на коалицията има 80 народни представители.

На своя 44-ти редовен конгрес, проведен на На 23 юни, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" реши да напусне Коалиция "БСП за България". На следващия ден лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по този повод, че в политиката са важни принципите и чистотата. Нинова предположи, че Спас Панчев иска да се явява сам на местни избори срещу БСП, каза и че сега по места земеделци гласуват срещу БСП. Тя отбеляза, че Панчев е бил в коалицията по време на вота през 2017 г., за да мине партията му 4-те процента и да влезе в Народното събрание Нинова изтъкна, че всички партии в коалицията "БСП за България" имат договор, че ще се явяват заедно на всички избори.

На парламентарните избори през 2017 г. Спас Панчев бе избран за народен представител от 27-ми Многомандатен избирателен район - Стара Загора. Той бе трети в листата на "БСП за България". Димитър Георгиев бе десети в листата на 17-ти Многомандатен избирателен район - Пловдив-област. Номерът му съвпадаше с този на "БСП за България" в бюлетината и впоследствие се оказа, че той е получил достатъчно преференции, за да влезе като депутат в 44-ото Народно събрание, припомня "Фокус".