"Аз и колегата ми Димитър Георгиев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" нямаме намерение да напускаме Народното събрание - оставаме независими депутати". Това заяви пред Епицентър.бг председателят на земеделската партия Спас Панчев. Партията днес бе изключена от Коалиция "БСП за България".

Причината за това е решението на конгреса на малката партия от събота да се явят самостоятелно на местните избори през 2019 г.

Земеделецът поясни, че висшият форум на формацията му не е решавал да напуска лявата коалиция, а само да се яви самостоятелно на кметските избори. Тази позиция обаче е в противоречие с договора с "БСП за България", където е записано че всички партии от коалицията се явяват съвместно на изборите. Той е убеден, че земеделците ще спечелят повече общински съветници сами, отколкото ако се явят на вота в коалиция с БСП.

Панчев заяви, че той и Георгиев ще продължат да работят за избирателите си като независими депутати. "Ще подкрепим вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Събитията нямат връзка", каза лидерът на Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Той бе категоричен, че ГЕРБ нямат пръст в скандала с тяхното изключване от лявата коалиция. "Познавам всички депутати от управляващата партия, но никой не ме е търсил за нищо, още по-малко Цветан Цветанов", категоричен е Спас Панчев.

Панчев призна, че общински съветници в страната действително са гласували срещу кметове на БСП, но те правили това в "името на защита на интересите на избирателите им".

В отговор на въпрос дали като независими народни представители ще гласуват с опозицията или ще крепят управляващите, Спас Панчев отговори: "Ще работим за избирателите си и ще гласуваме в съответствие с политиката на Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Независимите депутати в настоящия парламент вече са трима. Парламентарната група на "БСП за България" остава със 78 народни представители.