Спас Панчев иска да се явява сам на местни избори срещу БСП, а беше с нас на парламентарните, защото не може да мине границата от 4%, така лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира тази сутрин пред bTV решението на партия "Земеделски съюз Александър Стамболийски" да напусне коалиция "БСП за България". Панчев е лидер на формацията, който вчера беше преизбран на конгреса, взел и решението за отцепване.

"Ние сме коалиция, която има договор, че ще се явяваме всички заедно на всички избори. Г-н Панчев иска да се явява самостоятелно на местни избори срещу БСП, каквото е правил други пъти. На парламентарни избори е заедно с БСП, защото не може да прехвърли границата от 4% сам, а на местни избори сам и срещу БСП. В понеделник ще се съберем ръководството и коалиционните партньори, ще решим какво ще правим", каза още Нинова.

Тя обърна внимание, че общинските съветници на Спас Панчев гласуват срещу кметове на БСП.

Попитана какво ще се случи с Панчев и неговия съпартиец Димитър Георгиев, които са депутати, Нинова зави, че това ще се реши на заседанието на ръководството и парламентарната група.

На въпрос дали я притеснява, че депутатите на ПГ на "БСП за България" могат да станат 78, тя отговори:

"Не, важни са принципите и чистотата в политиката".

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев категорично не си е на мястото, но не е само това проблемът, кометнтира Нинова пък внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета заради провал в сферата на сигурността. 

Битовата престъпност расте, а обещанието, че във всяко село ще има полицай, не се случи, посочи тя.

"ГЕРБ прие Закон за частната охранителна дейност и прехвърли тази охрана на народа си върху частните фирми. Там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс. Миналата седмица внесоха още законодателни предложения - да се прехвърли на общините ангажиментът да създават полиция и структури, които да охраняват. Тоест големият проблем е, че те изтеглят държавата от ключови сектори, които са задължения на държавата", изтъкна социалистката.

Според нея назначаването на политически фигури, които нямат нищо общо с професионализма, е истинската причина, която демотивира полицаите.

Тя допълни, че от БСП са готови да отидат на предсрочни избори, на които ще се борят да спечелят.

Нинова призна, че с Борисов не си говорят често, но много добре си спомня последния път - в края на 2017 г.

"След като 3 пъти по негово нареждане парламентът отхвърли иновативните лекарства за онкоболните, при мен на "Позитано" дойдоха майки с деца, имахме тежък разговор. Преглътнах си всички емоции, звъннах му аз и казах: Това трябва да го промениш. Дадох му аргументи, разговаряхме с майките и той се обади, нареди на парламента и те гласуваха обратно. Това не е добър пример за парламентарна демокрация, но това е последният път, когато сме водили неформален разговор, извън политиката. Обясних му го човешки: "Не можеш, човече, да оставиш онкоболните в това състояние, каквото и да ви коства". И той просто нареди на групата си да гласуват обрано, което унизително за българския парламент, но поне решихме въпроса", отбеляза Нинова.

По думите ѝ генералното решение на проблема на майките на деца с увреждания е "да имаш характер да отрежеш интересите в системата".

"Лесно е да се намерят начини да им се помогне, но трябва мъжество да отрежеш интересите на фирмите, които доставят помощните средства и печелят от това, интересите на различни организации, които ги представляват и печелят от това. Това е разковничето", категорична бе Корнелия Нинова.