Председателят на БСП Корнелия Нинова подписа споразумения с още три партии, които се присъединиха към голямата ляво обединение, иницирано от лидера на БСП. Новите участници в голямата коалиция са "Съюз на отечеството" с председател Васил Точков, "Българска пролет" с председател Велизар Енчев и "Движение за социален хуманизъм" с председател Александър Радославов.

Представителите и на трите новоприсъединили се партии изказаха удовлетворението на техните членове за консолидацията вляво, започната от БСП.

Председателят на партия "Съюз на отечеството" Васил Точков благодари на Корнелия Нинова за иницирането на широката лява коалиция и усилията й за обединението на левите партии в България.

Неотдавна към "БСП за България" се присъедини АБВ на Георги Първанов и "Нормална България" на Георги Кадиев. Татяна Дончева с "Движение 21" обаче остана при Изправи се! Мутри вън! и не се присъедини към БСП. Тя заяви, че няма да има широка лява коалиция и се аргументира така: "Всички споразумения, които се подписват с БСП, са за взаимодействие. Те не правят никого нито коалиционен партньор, нито участник в изборите, нито от това произтичат взаимодействията, които Избирателният кодекс дава".

Жан Виденов предпочете също да направи коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република", която ще участва на предстоящите парламентарни избори.