БСП сезира главния прокурор за действия на служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров. Социалистите са внесли сигнала на 25 януари и твърдят, че Лазаров е допуснал неправомерно харчене на публични средства по Плана за възстановяване и развитие. Те били усвоени за социално включване.

Визират проекта "Развитие на социалната икономика" на обща стойност от близо 27 милиона във връзка с решение на служебното правителство. Част от него предвижда създаването на 6 регионални центъра за подкрепа и модернизирането на предприятията за социална икономика.

Това обяви бившият социален министър в четворната коалиция Георги Гьоков по време на брифинг на "БСП за България" в парламента.

"Не споменахме име, защото решението е на Министерски съвет от 15 декември 2022 г. Конкретно става въпрос за министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров", допълни още той за това как е формулиран сигналът.

По думите му 2,173 млн. лв. са били похарчени за закупуването на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово от частни субекти, а според соцдепутата трябвало да се вземат пустеещи държавни имоти. Социалистите били сезирани от граждани и публикации в медиите, след което провели свое вътрешно проучване.

"Защо социалното министерство се насочва към частни субекти пред държавни имоти? Отговорът е един - при държавните имоти няма комисиони", каза още той.

По думите му няма условия и параметри и "в мътна вода най-лесно се лови риба". В отговор на въпроса защо сигналът за похарчените евросредства е подаден до Иван Гешев, а не до европейската прокуратура, тъй като става въпрос за европейски средства, Гьоков коментира, че това е първата стъпка.

"Това са част от парите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които са близо 1,2 млрд. лв. От тези средства, част от тях са за подкрепа на социалните предприятия, а те заминават в частни ръце", възмути се още Георги Гьоков.