От левицата разпространиха позиция, в която оценяват положително решението на правителството да обсъди в Съвета за сигурност към МС ситуацията и да създаде Национален и регионални кризисни щабове.

Същевременно призова да се поеме по-активен ангажимент към местата, където има бежанци.

От БСП отчитат, че за първите девет месеца на 2013 г. над 5800 бежанци били принудени да търсят убежище в страната ни. Те са седем пъти повече в сравнение със същия период на 2012 г.

Според социалистите този поток изправя България пред много сериозна заплаха за националната сигурност и трудности пред социалните системи на държавата.
Страната се оказала неподготвена за такъв бежански поток.

БСП изразява "тревога от мълчанието и нежеланието на президента и върховен главнокомандващ да свика по такъв важен въпрос заседание на КСНС".

Според социалистите на него не само ще бъдат представени оценка и анализ на ситуацията, но и обсъдени мерки за преодоляване на рисковете пред националната сигурност.

По-рано президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да свиква КСНС и че е изцяло в компетентността на изпълнителната власт да се справи с проблема с бежанците и тя трябва да положи повече усилия.