Критичните коментари към визитата на папа Франциск са преминали границите на допустимото, смята премиерът Бойко Борисов. В тв предаването "Лице в лице" той изрази мнение, че Светият отец не е бил разбран правилно по въпроса с миграцията.

"Вчера си мислех щом на папата кусури намираме в България, просто не знам Господ, ако слезе, какво ще му измислим?", възкликна Борисов.

Той изрази мнение, че посланията на папа Франциск са били човечни, а призивът му да се отнасяме добре с мигрантите е бил възприет по начин, по който "тук веднага се опитаха да извадят лошото послание". Премиерът нарече спекулациите, че има втори план в посещението на папата "жълта, кафява новина, измама, внушение и гадост" и беше категоричен, че в думите си височайшият гост не е имал предвид икономическите мигранти. Според него няма нормален човек, който да не даде подслон на бягащ от война или природно бедствие човек, но по съвсем друг начин стоят нещата при опитите за незаконно преминаване на границите ни.

"При икономическата миграция отиваш само ако те искат. Затова нашата граница се пази най-добре в Европейски съюз. Неслучайно дойде премиерът на Бавария и каза че България е за пример в Европейския съюз. Този, който преди 2 години беше най-остър срещу България, дойде, убеди се, видя, излезе човекът и каза: "Да, заслужавате да отидете в Шенген". С една дума, посланията на папата бяха човечни", обясни Бойко Борисов.

По политическите проблеми министър-председателят коментира борбата с корупцията. Той се изказа критично за начина, по който беше задържана бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Той призна, че това е от изключенията, в които се е обадил на МВР, за да изкаже критика.

"Дори най-тежкият престъпник заслужава защита на личността. След като на тази крехка жена й сложиха белезници на краката и на ръцете, а до нея вървят двама гиганти от съдебна полиция, не е удобна гледка", каза Борисов и подчерта, че подобни действия рискуват да повлияят на общественото мнение при разсъждаването върху обективните факти.

Той не се нае с отговор на въпроса дали излезлият в отпуск, докато тече проверка за жилището му, Пламен Георгиев ще се върне начело на КПКОНПИ, ако не се установят нарушения, но обърна внимание, че "над 2 милиарда е спестила КПКОНПИ на държавата и не ГЕРБ е избрала Пламен Георгиев, а парламентът".

Премиерът възнегодува, че за скандали като Апартаментгейт медийното внимание е съсредоточено само върху изпълнителната власт, като в същото време не се обръща внимание на изтеклата информация за предсатвители на съдебната. Приемайки, че Борисов визира купеното на преференциални цени жилище на съпругата на председателя на ВКС, водещата попита министър-председаетля дали има доверие в Лозан Панов. "Не", отвърна категорично той и посочи причината - "защото той се изявява като политическа фигура, прави коментари на политически теми".

Бойко Борисов коментира и сканалите около Румен Порожанов, като отчете, че министърът на земеделиетосе е справил много добре със задачите.

"Секторът е сравнително спокоен. Днес се среща с пчеларите, вчера бяха за градушките в Българене и на други места, задвижиха процедурите в Исперих, Дулово, които бяха завлечени от гърка, над 80 % от хората вече са обезвъзмездени", допълни още министър-председателят Борисов.

Според него Програмата за къщите за гости е добра и не е насочена извън големите курорти.

"Дяволът е в детайлите. Има много много места, където къщите за гости си работят и то много добре. Туристи ги посещават и те са именно за извън големите курорти за тези китни места. Това, че има хора, които са се възползвали и са направили нередни неща - в момента върви пълна проверка и на полицията и Прокуратурата. Караме отзад напред, сега през общините проверяваме колко туристическа такса е платена в общините", допълни Борисов.

Той посочи, че много внимателно наблюдава ситуацията. "Сега явно Порожанов е на прицел. Всички се съсредоточават върху него. При най-малката нередност, ще го отстраня", обясни Борисов и обърна внимание, че той през 2004 г. не е бил в каквато и да е управленска форма.

"Въпросът е, че понеже ние сме много щедри да отговаряме, виждате, че от другите партии и институции нито веднъж не отговориха на тези въпроси. Питате ги веднъж, те казват, това е било 2005 г. и вие го приемате за абсолютно нормално", коментира Борисов.

По отношение на внесения сигнал от БСП в ЦИК и СЕМ с искане премиерът да излезе в отпуск, докато върви предизборната кампания, и да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания, Борисов заяви: "И да бъда пратен в Белене и убит. Така са постъпил и с дядо ми. И с много дядовци така са постъпили".

Той заяви, че ако БСП считат за предизборна кампания посещението на папата, силно го надценяват. "Да ми влезе в кампанията и да ме подкрепя три дена ми се вижда прекалено дори и за техните представи. На парада на 6 май бях, но президентът Радев ни нападна тежко в изказването си, така че би трябвало и към него да внесат сигнал. След това бях на протест, защото 1000 души ме викаха на протест за зелена площ - реших им проблема", каза още Борисов и посочи, че не счита това за партийно мероприятие.

"След това беше бродът на директорите на някои от най-големите компании в Европа. Правителственият хеликоптер ходи с папата и неговата делегация до Раковски, за да се върне той за месата. Аз не съм се качвал на него. На другия ден в Ямбол - от 40 години БКП са заровили огромни пари под тяхното винаги незавършено строителство. Всичко е започнато и незавършено при тях", заяви министър-председателят.

Борисов припомни, че днес Министерски съвет даде 27 млн. лв. за довършване на ямболската болница. "Нека БСП отидат при 120 000 души в Ямбол и да кажат, че не искат да им се прави болница. Ето това ми е била програмата, няма нито едно предизборно мероприятие. Днес дадохме и 20 млн. лв. за нови училищни автобуси. Те са нужни, защото искаме - а и БСП сигурно искат, автобусите да са здрави и за сигурни, като пътуват. И 9 млн. лв. днес дадохме за машинно гласуване, каквото те искат", коментира Борисов.