Темата за замърсения въздух и превишените норми на финни прахови частици в Пловдив се преекспонира, каза пред журналисти кметът Иван Тотев.

За тази година това са първите няколко дни с превишение на нормите за финни прахови частици в Пловдив. Кметът поясни още, че в годините, когато сме расли и не са били отчитани такива показатели, тогава замърсяването на въздуха също е било голямо. Сега в региона няма тежка промишленост и според него въздухът следва да е по-добър от преди повече от 30 години.

В отговор на журналистически въпрос дали и в Пловдив ще се въведе "зелен билет" по примера на София Иван Тотев каза, че градският транспорт е сред най-достъпните в страната и заради това не се предвижда въвеждане на такъв билет. По думите му цената на билета /1 лев/ няма да се увеличава през следващата година, а също така в града се продават много карти за преференциално пътуване.

Кметът каза още, че заради пропуснати курсове в час пик от автобуси на градския транспорт, при повторно нарушение на превозвачите ще се налагат глоби, които могат да стигнат до 5 000 лева.